Войната в ОПЕК продължава

Вътрешната конкуренция за пазарни дялове между членовете на Организацията на страните износителки на петрол се засилва

Oil Pumping And Storage Facilities - снимка: Bloomberg Oil Pumping And Storage Facilities - снимка: Bloomberg

Вътрешната конкуренция за пазарни дялове между членовете на Организацията на страните износителки на петрол се засилва.

Ирак изпомпва най-много от 1962 г. насам, на фона на разрастващата се конкуренция между страните износителки в ОПЕК. Нефтените полета в Ирак са сред най-евтините места в света за извличане на суров петрол. Капиталовите разходи са около седем пъти по-малко в сравнение с извличането на лекия суров петрол в САЩ.

Ирак, най-бързо развиващият се производител на нефт в рамките на групата, е натоварил 10 петролни танкера през последните седмици на ноември. Доставките на петрол са насочени към американските пристанища, според Bloomberg Intelligence.

Планираната доставка е за 19 млн. барела, което е най-големият месечен износ на суровината от юни 2012 г., според данни на Energy Information Administration(EIA).

Бумът на производството на шистов петрол доведе до пренасищане на предлагането, което предизвика срив на цената на петрола с близо 74% от юни 2014 г.

САЩ изостави над 63% от нефтените си полета през тази година, в сравнение с 2014 г. поради високите разходи за добив. Американските производители намалиха добива си от пика през юни с над 450 хил.барела дневено. Ако това количество се замени с доставки от Ирак, ще има нужда от около седем супертанкера да правят доставки всеки месец.

"В дългосрочен план, очакваме САЩ да увеличите вноса си от 500 хил. до 800 хил. барела на ден, на годишна база", заяви Стив Сойър, ръководител рафиниране в FGE, Лондон.

Борбата за пазарни дялове се разраства на всички континенти. Азия е на път да се превърне в най-големия пазар на суровини. Търсенето на петрол в Азия ще се увеличи с около 16 млн. барела на ден, до почти 46 млн. барела до 2040 г., коментира и Абдала Салем Ел-Бадри, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на Международния енергиен форум.

Саудитска Арабия, най-големият износител в света продава петрола си с рекордни отстъпки с цел да разшири пазарния си дял. Ирак продава високия клас петрол с отстъпка от 5.85 долара за барел, в сравнение с базовата цена на бенчмарка за ноември, което е най-голямата отстъпка от разделянето на сортовете.

"Ценообразуването ще стане много по-агресивно", каза Доминик Хейууд, петролен анализатор от Energy Aspects Ltd. в Лондон.

Танкерите с рекордни печалби

Собствениците на танкери са на път да отбележат най-доброто си тримесечие от седем години, благодарение на удължените търговски пътища и засилените доставки.

Най-големите танкери в индустрията печелят средно 76 500 долара на ден, според предварителни данни за четвъртото тримесечие, което е най-силното от средата на 2008 г.

Акциите на търгуваната в Осло Frontline Ltd., водена от милиардера Джон Фредриксен, са нараснали с 61% до 28.60 долара за акция от ниското ниво през август 2015 г. Euronav NV отбелязва повишение с 25% от тазгодишното дъно през февруари.

Рафинериите работят с максимален капацитет

Големите печеливши в петролната война за пазарни дялове са рафинериите, които получават суровинния си продукт на ниска цена. Компаниите производителки, от друга страна, увеличават производството от кладенците си с по-богати находища на шистов петрол и успяват да договорят по-ниски цени на доставка.

Цената на американския лек суров петрол е паднала с близо 28% от върха за юни, докато търгуваният на ICE в Лондон, сорт Брент отбелязва понижение от 26.64% за същия период.

Американският лек суров петрол WTI със срок на доставка през декември се търгува на ниво 43.64 долара за барел в 15:30 ч. българско време, което е понижение от 1.24% за деня. На седмична база ценната суровина се движи на червена територия с понижение от 1.59%.

Сорт Брент също отбелязва понижение от 0.60% за деня, като се търгува на ниво от 47.80 долара за барел.

 

Последни новини
Още от Пазари