Драги: Отворените граници предполагат нужда от регулаторни институции

Международните финансови пазари имат нужда от надеждни институции

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Трансграничните финансови пазари на продукти и услуги имат нужда от „надеждни институции“, за да могат наистина да оперират свободно, каза президентът наа ЕЦБ Марио Драги. 

„Мисля, че всички в Европа добре разбират, че истинският единен пазар трябва да бъде подкрепян от подходящи и надеждни институции“, каза Драги на Открития форум на Английската централна банка на 11 ноември 2015 г.

„Колкото повече искаме границите да са отворени, толкова повече разпознаваме възможността интегрираните пазари да доведат до финансова обвързаност, верижни ефекти и в някои случаи финансова нестабилност.

Толкова повече имаме нужда и от световни финансови институции, които да регулират тези пазари“, допълни Драги. 

Без да коментира открито въпроса дали Великобритания да остане част от ЕС, Драги сигнализира, че държавите не могат да се радват напълно на отворените пазари без да се съгласят на някаква форма на споделен политически контрол. 

Президентът на ЕЦБ похвали сътрудничеството между ЕЦБ и Английската централна банка /BoE/ за подкрепа и съживяване на използването на ценни книжа, обезпечени с активи, като пример за трансграничен регулаторен опит, който е от полза и за двете страни. 

„Опитът със секюритизацията, тогава, беше пример за подходящо управление: създаването на регулации, които са достатъчно солидни, за да запазят целостта на пазара, но не и толкова обременяващи, че да го задушат.

Затова казах, че свободните пазари осигуряват не само право на участи, а също и начин за опазване на тази свобода“, каза Драги.

Президентът на ЕЦБ ще говори пред Европейския парламент на 12 ноември 2015 г., като това няма да е лесна задача.

Той ще трябва да оправдае крехкото възстановяване на еврозоната и ниската инфлация, които са налице въпреки разхлабената парична политика на ЕЦБ. Пазарите очакват нови стимули от нейна страна и изявлението на Драги ще бъде следено за сигнали, водещи в тази посока. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари