ЕЦБ отново пред дилема дали да увеличи стимулите

Очаква се ръстът в еврзоната за Q3 да достигне 0,4%

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

След като се справи с рецесия, гръцка дългова криза и проблемна финансова система, президентът на ЕЦБ Марио Драги трябваше да се радва на бавно подобряваща се икономика. Вместо това обаче забавянето на развиващите се пазари заплашва перспективите пред икономическото възстановяване на еврозоната, а инфлацията остава изключително ниска. Отговорните за паричната политика на еврозоната фактори се намират на същото място, както и преди една година – обмисляйки дали да не посегнат към нови стимули, за да подпомогнат ръста на инфлацията. 

„Инфлацията липва. Глобалната среда, в която се намира еврозоната, очевидно се влоши, което е една от потенциалните причини зад желанието на ЕЦБ да посегне към нови стимули“, каза Питър Диксън, икономист от лондонската Commerzbank AG. 

Забавянето на развиващите се пазари доведе до поевтиняване на суровините, което неутрализира опитите на ЕЦБ да повиши инфлацията с изкупувания на облигации на стойност 60 милиарда евро месечно. Това забавяне носи риска от възспиране на ръста на европейската икономика, който до момента беше подкрепян от ръст в реалните доходи и по-високо потребление. 

Данните за икономическия ръст на еврозоната през третото тримесечие на годината ще излязат на 13 ноември 2015 г. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че ръстът през третото тримесечие ще достигне 0,4% - ниво, регистрирано и през второто тримесечие на годината. 

Драги даде силен сигнал за допълнително разхлабване на паричната политика на еврозоната, използвайки думата „бдителен“. Неговият предшественик на поста гуверньор на ЕЦБ – Жан Клод Трише – използваше тази дума като сигнал за бърза промяна в политиката. 

На 12 ноември 2015 г. Драги ще говори пред Европейския парламент, но вероятно ще срещне пред себе си погледите на група разочаровани депутати. Крехкото възстановяване на еврозоната е под заплаха, а инфлацията не може да се отлепи от нулата. 

„Драги трябва да защити думите си с действия. ЕЦБ вероятно ще намали лихвите по депозитите и ще увеличи обема на програмата за количествени облекчения“, каза Дарио Пъркинс, главен икономист в консултантската компания Lombard Street Research. 

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
 

 

Последни новини
Още от Пазари