Срив на капитала на най-големия суверенен фонд

Най-големият суверенен фонд продава държавни облигации да инвестира в недвижима собственост

Lake Palace в Осло, Норвегия Lake Palace в Осло, Норвегия

Норвежкият инвестиционен фонд, който управлява над 860 млрд. долара, масирано продава държавни облигации, за да финансира инвестициите си в недвижими имоти, заяви главният изпълнителен директор Ингве Слингстад.

Norges Bank Investment Management отговаря за оперативното управление на пенсионния фонд на правителството, управлява валутните резерви на страната и инвестира в международни активи, недвижима собственост и акции, както и в инструменти с фиксирана доходност и деривати.

Главният изпълнителен директор заяви, че фондът има нулева възвращаемост от безрисковите инвестиции в държавни облигации на фона на рекордно ниските лихвени проценти. По-голямата част от приходите на фонда идват от инвестиции в енергийния сектор и поради ниската цена на петрола, инвестиционната компания е изправена пред намаляващ приток на капитали.

Фондът изгражда холдинг за недвижима собственост, който ще обхване 5% от портфейла, като има тенденция за разширение. Според проучване, излязло в петък, 6 ноември, оптималното разширение в имотни инвестиции може да достигне до 15 на сто.

Около 3 на сто от активите на централната банка, управлявани от фонда, са в недвижими имоти. Инвестиционната банка има за цел да разшири този дял до 5 на сто, като инвестира всяка година около 50 милиарда крони (5.80 млрд. долара) в имоти. Инвестициите са съсредоточени в 10-15 от най-развитите световни градове.

"Всички инвестиции в недвижими имоти, които правим, се финансират от продажбата на държавни облигации", заяви Слингстад на пресконференция в Осло.

Правителството на Норвегия планира да включи фонда да покрива бюджетните дефицити за първи път през следващата година.

Главният изпълнителен директор заяви, че фондът ще инвестира в нови проекти около 200 милиарда крони в сектора на недвижимите имоти. Голяма част от инвестициите на фонда са насочени към развиващите се пазари, с цел да се инвестира в компании за изграждане на инфраструктура.

 

Срив в капиталовложенията на държавният инвестиционен фонд на Норвегия

 

Корпоративни отчети

Инвестиционната компания отчете 273 млрд. крони загуба за третото тримесечие или 4.9%, на фона на спад в инвестициите на фондовите пазари и опасенията за развиващите се пазари. Акциите на фонда се понижиха с 8.6% за тримесечието, докато компанията отбеляза 0.9% печалба от облигации и 3% възвръщаемост на от инвестициите в недвижими имоти.

Това е първата тримесечна загуба на компанията от шест години насам. Годишната средна възвращаемост на фонда е 3.55% от 1998 г. насам, което е под минималния праг от 4 на сто.

 

Последни новини
Още от Пазари