Китай на път да стане водеща в производството на микрочипове

Нова ера в производството на микрочипове

Микрочипове Микрочипове

Китай предприе най-голямата стъпка към създаването на национална компания за чипове и полупроводници, като ще влее 13 млрд. долара частни инвестиции от корпорацията Tsinghua Unigroup Ltd. за изграждане на нов завод за микрочипове.

"Секторът за производството на чипове навлиза в нова ера“, заяви милиардерът, председател и главен изпълнителен директор на Tsinghua Unigroup Ltd., Джао Уегио.

Китай трябва да развива своите технологии, които за правителството са много важна стъпка за развитието на страната и от решаващо значение за националната сигурност. Развиването на сектора ще направи икономиката по-малко зависима от най-големите в индустрията.

Световната индустрия в сектора с производството на чипове претърпява огромна промяна, като повече от 100 милиарда долара в сделки очакват да бъдат завършени в рамките на тази година, според данни на Bloomberg.

Tsinghua Unigroup Ltd. е на път да приключи сделка с Western Digital на стойност от 3.8 млрд. долара за придобиването на Spreadtrum Communications Inc. и RDA Microelectronics Inc., където Intel Corp. най-голямата в света компания за производство на микропроцесори и чипове има дял от 20%

Tongfang Guoxin Electronics Co., която е филиал на компанията Tsinghua Unigroup Ltd. заяви в четвъртък, 5 ноември, че ще емитира акции на стойност 80 милиарда юана (13 милиарда долара) на борсата Shenzhen Stock Exchange. Приходите от продажби на акции ще подкрепят новите проекти за производство на чипове.

Комбинираният индекс на Shenzhen Stock Exchange, се покачи с 0.56% след обявяването на новината на 5 ноември, като в сутришната сесия на 6 ноември до 12 ч. българско време, борсовият индекс отбелязва значичетелен подем от 2.59%

Последните проекти на Tsinghua Unigroup Ltd. дадоха възможност на Китай да конкурира гиганти, като Samsung Electronics Co., Toshiba Corp. и Micron Technology Inc.

"Обновеният Tongfang Guoxin ще бъде единствената компания за производство на чипове, която е листвала акции на борсата. Нашата цел е да развием фирмата, като световен гигант в производството на чипове“, заяви Джао.

 

Последни новини
Още от Пазари