Кредитният рейтинг на Саудитска Арабия падна до ниво А +

S&P намали кредитния рейтинг на Саудитска Арабия поради срива на цените на петрола

Президентът Обама на среща с крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд от Саудитска Арабия в Белия дом Президентът Обама на среща с крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд от Саудитска Арабия в Белия дом

Aгенцията Standard & Poor's Financial Services LLC (S&P) намали кредитният рейтинг на Саудитска Арабия, като заяви, че спадът в цените на петрола ще увеличи бюджетният дефицит в страна. Най-големият производител на петрол в ОПЕК разчита на износа на нефт за 80 на сто от приходите си. Според агенцията, кралството ще увеличи бюджетния си дефицит до 16 на сто от брутния вътрешен продукт през 2015 г. Кредитната перспектива на нацията е отрицателна поради спада на цените на петрола, се казва в изявление на Standard & Poor's.

"Кредитните показатели за производителите на петрол, като Саудитска Арабия са под натиск, което е необратимо докато цените на петрола не се покачат", каза Стив Хукър, портфиолио мениджър в Newfleet в Хартфорд, Кънектикът, които контролират над 12.5 млрд. долара.

Растящият дефицит и енергийнитe приходи са "точката на уязвимост в публичните финанси на Саудитска Арабия," заяви рейтинговата компания.

Сорт Брент се срина с 27% от тазгодишния връх през май на фона на глобалното пренасищане. Въпреки това публичният дълг на Саудитска Арабия е сред най-ниските в света. Брутният коефициент на дълга към БВП е по-малко от 2% през 2014 г.

"Може да понижим рейтингите на Саудитска Арабия в рамките на следващите две години, ако странaта не постигне голямо и устойчиво намаление на общия държавен дефицит.", заяви Тревър Кулинан, кредитен анализатор в рейтинговата компания.

Министерството на финансите на Саудитска Арабия заяви, че "категорично не е съгласно с решението на S&P." Понижението е "предизвикано от пазарни фактори, въпреки че фундаментът на страната продължава да бъде силен."

Спадът в цените на петрола идва когато Саудитска Арабия отваря фондовия си пазар за външни инвеститори. За пръв път в историята, кралството промени правилата през юни, което позволи на чужди инвеститори да имат директен достъп до акции, тъгувани на най-голямата борса в арабския свят. Това е част от програмата на правителството да намали зависимостта на икономиката от петрола.

Според проекта на S&P общият държавен дефицит на Саудитска Арабия трябва да намалее до 10% от БВП през 2016 г., с 8 на сто през 2017 г. и 5 на сто през 2018 г.

Крал Салман се изкачи на трона през януари, като заяви че ще отпусне еднократни бонуси за работниците в публичния сектор, въпреки че тези средства са необходими за подпомагане на разходите на правителството в рамките на следващите пет години.

След това, Международният валутен фонд излезе със становище, че най-голямата арабска икономика може да изчерпи финансовите си активи ако поддържа настоящата си политика. Дефицитът на страната може да нарасне до 20 на сто през 2015 г. ако следва тази политика.

Акциите в Дубай потънаха до най-ниските си нива от два месеца, което поведе близкоизточните пазари надолу поради опасенията, че понижаването на дълговия рейтинг на Саудитска Арабия ще увеличи разходите по заеми в целия регион.

DFM General Index спадна с 2.1%, като затвори на 3 430.93, най-ниското ниво от 24 август. Бенчмаркът на Саудитска Арабия Tadawul All Share Index загуби над 28% от най-високите си стойности през април, след като Standard & Poor намали кредитният рейтинг на страната.

"Последиците от понижението ще се отразят негативно на банките и финансовите услуги в целия регион", каза Мохамед Шаббир, главен директор стокови операции в Rasmala Investment Bank Ltd. в Дубай.

 

Производството на нефт в САЩ се покачи с 1.6% през тази година, в сравнение с миналата, въпреки че работещите сондажни платформи са с 63% по-малко. Петролните инвеститори изоставиха нефтени проекти за над 19 млрд. долара, в рамките на изминалата седмица.

Bespoke Investment Group отбеляза, че интересът към късите позиции в енергийния сектор e скочил до 11.6% в средата на октомври. Това е най-високото ниво от най-малко десет години.

Американският лек суров петрол WTI със срок на доставка през декември отбеляза значително покачване за седмицата от 4.59% В последния работен ден от седмицата на борсата в Ню-Йорк, цената на сорт West Texas Intermediate затвори на ниво от 46.60 долара за барел.

Сорт Брент, търгуван на Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон, също се повиши на седмична база, след като отбеляза повишение от 3.36%. Той завърши петъчната търговка сесия на ниво от 49.46 долара за барел на седмична база

 

 

Последни новини
Още от Пазари