Какво може да повлияе на пазарите през седмицата

Пленумът на Китайската комунистическа партия е най-голямото събитие

Глен Магуайър, главнен икономист за Азиатскотихоокеанския регион в австралийската банка ANZ Глен Магуайър, главнен икономист за Азиатскотихоокеанския регион в австралийската банка ANZ

Главният икономист за Азиатскотихоокеанския регион в австралийската банка ANZ Глен Магуайър коментира пред Bloomberg най-важните събития и данни, които могат да повлияят на движението на пазарите през последната седмица на октомври 2015 г.
Събитието, което привлича най-сериозен интерес, е тринадесетият Пленум на Китайската комунистическа партия, който ще се проведе в Пекин между 26 и 29 октомври 2015 г. Резултатът от пленума ще е тринадесетият 5-годишен план за Китай, който ще очертае икономическите цели и политическите мерки за постигането им до края на 2020 г.

„Китай се намира в период, в който се опитва да подкрепи прехода на икономиката си към сектора на услугите и към по-високата добавена стойност”, каза Магуайър. „За целта се използват различни инструменти, които са насочени към различни цели. По отношение на Пленума, повечето анализатори вероятно търсят по-ясна визия за това къде ще се намира Китай през следващите 3-5 години. Как ще се прояви преходът към икономика, ориентирана към услугите и секторите с по-високата добавена стойност, както и индикации за ролята на държавния сектор и по-бърз темп на приватизация на държавните компании. Този пленум повече от всеки друг ще представлява важен сигнален механизъм за Китай, с който страната да покаже на пазарите и на световната икономика, че този важен преход, който се осъществява в китайската икономика, се управлява добре и продължава”, каза експертът от ANZ.

На 1 и 2 ноември 2015 г. ще излязат данните за различните индекси на производствената активност в Китай. Услугите стават все по-важни за Китай и може би влиянието на индекси, свързани с производството, ще намалява, но те все още остават следени отблизо. По думите на Магуайър това се дължи на липсата на качествени и достатъчно на брой сходни индекси за сектора на услугите.  

На 30 октомври 2015 г. Японската централна банка ще вземе решение за паричната политика на страната. Магуайър не очаква промяна в курса на политиката на банката. „Мисля, че фактът, че Японската централна банка остана тиха и фактът, че цените на суровините може би продължават да падат и Япония е изправена пред дефлационен натиск, предполагат, че сега няма да бъдат предприети действия”, каза той. „Мисля, че те чакат инфлацията да достигне дъното или поне дефлационните предпоставки да се забавят, преди да предприемат мерки”, завърши Магуайър.

 

Последни новини
Още от Пазари