Седмичен обзор: Драги и Китай разлюляха пазарите

Фондовите борси също растат, водени от ИТ сектора

First Day Of Trading In 2010 At Frankfurt Stock Exchange First Day Of Trading In 2010 At Frankfurt Stock Exchange

Корпоративните отчети и две събития – очаквано и неочаквано, имаха главно отражение върху пазарите тази седмица. Президентът на ЕЦБ Марио Драги оправда прогнозите за нови парични стимули за еврозоната, а централната банка на Китай понижи изненадващо лихвите и резервните изисквания към банките.

"Федералният резерв може да подготвя увеличаване на лихвените проценти, но в голяма част от останалия свят, включително Китай, централните банки са изправени пред слаб растеж и липса на инфлация и е по-вероятно да облекчат , отколкото  да затегнат паричната политика", коментираха от Oxford Economics.

"Имахме нещо като фул хаус тази седмица - всеки ден добри новини", заяви и Кристиан Гатикер, ръководител изследвания на Julius Baer Group Ltd. в Цюрих пред Bloomberg. "Изглежда сякаш паричната политика се насочва към друг кръг количествени облекчения. "

Валутен пазар

Заседанието на ЕЦБ в Малта приключи без важни решения, но голямата новина бе изявлението на Марио Драги, който не остави съмнения, че въпросът за нови парични стимули е на дневен ред. Сега вниманието е съсрeдоточено към това дали банката ще действа още през декември или ще надделеят съмненията за ефективността на програмата.

Новината предизвика поскъпване на долара спрямо еврото в четвъртък с около 1.6%, а на следващия ден натискът се поднови, след като People's Bank of China засили впечатленията за разминаване на паричната политика в САЩ и останалите страни.

Еврото приключва седмицата на нива около 1.10 долара, като в петък проби под това ниво - движение, което бе предсказано от финансиста Бисер Манолов предишния ден, когато изявлението на Марио Драги свали стойността на валутата от 1.1320 под 1.12 долара само за един час. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с повече от 2.5%.

Bank of Japan и Федералният резерв ще имат заседание следващата седмица.

Фондови борси - България

Най-старият индекс на БФБ-София SOFIX се повиши с 1,613% за седмицата до 446,74 пункта. Очаква се растежът му да продължи и през следващите няколко дни, коментира пред Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител "Анализи" в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД. „Прави впечатление, че към акциите, които се възстановяват, се присъединяват и тези на Адванс Терафонд, а и някои други позиции, като например Химимпорт “, отбеляза той.

Широкият BGBX40 расте с 1,188% до 89,42 пункта. BGREIT записа повишение от 0,242% за седмицата до 95,30.  Повишението при BGTR30 е 0,982% до 368,24 пункта.

Фондови борси – свят

Ръстът на технологичните акции помогна на Standard & Poor’s 500 Index да преодолее загубите за годината, като Microsoft Corp., майката на Google - Alphabet Inc. и Amazon.com Inc. добавиха над $80 млрд. към пазарната си капитализация в петък благодарение на корпоративните отчети. Facebook Inc. преодоля нивото от $100. Индексът Nasdaq Composite затвори над 5,000 за първи път от 19 август, а Standard & Poor’s 500 приключи на 2,075.15.

Два месеца след като първата корекция от 2011 наруши спокойствието на капиталовия пазар в САЩ, S&P 500 скача отново, с което повишението спрямо дъното от август достига 11 на сто. Индексът се покачи 2.1% за седмицата, и се запъти към най-добро месечно представяне от 2011 г. Бенчмаркът е с 2.6% под рекордното ниво, достигнато на 21 май, но се върна над средната цена за последните 200 дни.
Интернет и софтуерните акции имаха най-голям принос за възстановяването през август. След публикуването на отчетите в четвъртък те получиха нов тласък, като Microsoft е на най-високо ниво от 15 години. Сега пазарите очакват обявяването на резултатите на Apple във вторник.

В Япония Nikkei се повиши с 2.9% до 18,825.30 -  най-високо ниво от 31 август.

В Европа индексът на сините чипове Euro STOXX 50 нарасна с 4.9%, а германският DAX имаше най-добра седмица от края на 2011.

Суровини

Американският лек суров петрол WTI с доставка през декември се търгуваше между  $44.22 и $45.75 в края на седмица, която приключи с понижение от 6.5%. Пазарът не успя да задържи повишението, последвало решението на китайската банка, тъй като надделяха оценките за свръхпредлагане и поскъпването на долара.

На Intercontinental Exchange (ICE) сорт Брент с доставка декември се колебаеше от $47.45 до $48.65, а седмичното понижение е с Данни на Baker Hughes от петък показаха намаление на петролните сондажи с един до 594, като производството в САЩ продължава да се колебае около най-ниските нива за годината.

По-рано през седмицата OPEC имаше извънредна среща във Виена, след която не бяха обявени решения. Пазарите очакват следващата среща на 4 декември.

Златото с незабавна доставка падна с 1.1% спрямо по-благополучния завършък на миналата седмица, но остава с близо 5% над дъното от юли. Медта и останалите базови метали, особено алуминият се повишиха рязко след решението на китайската централна банка в петък, но ръстът бе краткотраен, тъй като натежа силният долар.

Забавянето на Китай, който е главен вносител на метали, засегна цените на суровините, като анализаторите отбелязват големите колебания във вноса на Поднебесната империя (например, имаше ръст при вноса на мед през септември с 22% на годишна база, което повиши цената на метала в четвъртък).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Последни новини
Още от Начало