Интернет гигантът Google с нови рекорди

Акциите на технологичният гигант достигнаха исторически върхове

Акциите на базираната в Калифорния Alphabet (Google) се изстреляха до рекордни нива Акциите на базираната в Калифорния Alphabet (Google) се изстреляха до рекордни нива

Alphabet Inc. - компанията майка на Google създава изкуство в технологиите. Новата политика на мениджмънта успя да задържи разходите под контрол и отбеляза по-добри продажби от прогнозираните. Приходите от продажби на технологичната компания се покачиха до 18.675 млрд. долара и отбелязаха растеж от 13% на годишна база.

Нетната печалба за третото тримесечие се покачи до 3.98 млрд. долара, в сравнение с 2.74 млрд. долара за същия период през 2014 г.

Силният растеж, плюс паричният баланс от 72.8 млрд. долара дадоха достатъчно увереност на Google да разреши обратното изкупуване на акции на стойност от 5.1 млрд. долара. Книжата, които се търгуват на технологичната борса Nasdaq, са близо до рекордни стойности, като затвориха вчерашната сесия на ниво от 681.14 долара за акция, което е 1.39% покачване за деня.

Книжата на интернет гиганта скочиха с 23.41% от юни насам, когато се търгуваха на нива от 540.04 долара за акция.

Главният изпълнителен директор Лари Пейдж и новият главен финансов директор Рут Порат пожънаха успех с промените във финансовата дисциплина на разширяващата се компания. В резултат на това бе създадена нова холдингова компания, наречена Alphabet Inc. Новата структура отделя основната дейност на Google от проектите в развитие, което ще се отрази в резултатите в началото на следващата година.

 

"Движат се в правилната посока", заяви Кери Райс, старши анализатор в Needham & Co., който има най-високия рейтинг за мениджър по покупките.

Печалби и продажби

Приходите с изключение на продажбите от партньорства се покачиха с 15 на сто до 15.1 млрд. долара през третото тримесечие, съобщи компанията в изявление от четвъртък, 22 октомври. Данните надминаха очакванията на анализаторите от 15 млрд. долара, според проучване на Bloomberg. Печалбата е 7.35 долара за акция, надхвърляйки прогнозираните 7.20 долара за акция.

Нова рекламна стратегия

Ключово предизвикателство за управлението на Google е контролът върху разходите за инициативи за насърчаване на уеб трафика. Компанията се е насочила към разработка на нов вид реклами, което ще намали цените им към мобилните устройства. Резултатът е налице, като общият брой кликвания върху рекламите се е покачил с 23%, като средната цена за реклами падна с 16 на сто за реклами в мрежата на Google.

 

"Виждате стабилизиране на цените, което ускори броя на кликвания върху рекламите и в същото време е по-печалившо, отколкото бяха очакваната", каза Джеймс Какмак, анализатор в Monness Crespi Hardt & Co.

 

Акциите на базираната в Калифорния Alphabet (Google) се изстреляха до рекордните нива от 700.24 долара за акция в понеделник, 19 октомври. Книжата затвориха на 681.14 долара за акция във вчерашната сесия в Ню Йорк от 22 октомври.

 

Alphabet - иновативност в технологиите

Новата рекламна стратегия на Alphabet позлати компанията. Бизнесът на Google се разраства, като навлиза в много технологични отрасли. Освен интернет търсачката, компанията има проекти за доставка на изключителна скорост в интернет услугите, след придобиването на Nest Labs. Високотехнологичните нива на операционната система Android разработена от Google, доминира на пазара за мобилни устройства, като пазарният дял е 82.8% от всички смартфони.

Нови проекти

Компанията от Силициевата долина разработва безпилотни летателни апарати, инвестира в авангардни научни проекти, вятърни турбини и самоуправляеми автомобили.

Приходите от инвестициите в новите проекти нараснаха с 11% до 1.89 млрд. долара. Основната дейност на Google дава база на новата структурата на компанията от Силициевата долина да ускори придобиванията на други компании, което привлича повече гениaлни инжeнери.

"Искаме Alphabet да действа като гигантски магнит за най-добрите таланти от младите предприемачи, за да дадем тласък на тяхното развитие", заяви главният финансов директор на Google.

Корпоративни разходи

Порат се е фокусирал основно върху контролиране на разходите. Данните показват, че оперативните разходи са нараснали с 14% през третото тримесечие до 6.93 млрд. долара, в сравнение с 13% за предходния период, което е най-бавният темп на увеличение на разходите от 2013 г.

Финансовият директор заяви, че разходите за научни изследвания и развитие са се покачили до 3.23 млрд. долара или 17 на сто от приходите, което е с 1% повече от прага от 16%, отчетен предходното тримесечие. Едно от основните пера са инвестициите в развитие на изкуствен интелект, за което ръководството на Google има различна гледна точка от своите конкуренти.

Размерът на обратното изкупуване на акции бе с необичайна стойност от 5 099 019 513. 59 долара. Оказа се, че тези числа съответстват на корен квадратен от 26 или броя на буквите в английската азбука.

"Ние вярваме, че създаваме изкуството тук", каза Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на „търсачката“ на Google.

Галерия: Първият магазин на Microsoft в Ню Йорк.

Последни новини
Още от Пазари