Евтиният петрол може да донесе нулеви лихви и в Норвегия

Цените на петрола притискат икономиката

Сграда в Осло, Норвегия. снимка: Krister Soerboe/Bloomberg Сграда в Осло, Норвегия. снимка: Krister Soerboe/Bloomberg

Понижението на петрола до нива около 50 долара за барел изправят Норвегия пред опасност от рецесия, която може да тласне нейния основен лихвен процент, който вече е на рекордно ниски нива, до нула.

Според икономистите от Svenska Handelsbanken AB в Осло рисковете от рецесия са значителни. Централната банка на страната понижи лихвените проценти до 0.75% през септември и сигнализира, че е налице над 50% вероятност за трето понижение, след като спадът в цените на петрола се ускори. Според Handelsbanken са вероятни понижения на лихвата следващата година, което ще доведе бенчмарка до нула в края на 2016.

Норвежката икономика сега ще преживее по-дълбок спад, отколкото през финансовата криза, като производството се очаква да остане под потенциала си по-дълго отколкото последния път, коментират икономистите от банката.

Налице са два фактора, които може да окажат влияние върху лихвите:

1. Кроната

Валутата загуби 11% през последната година спрямо еврото, под влияние на 43-процентното понижение на петрола сорт Брент до около 48 долара за барел.

Макар това да стимулира износа и конкурентоспособността, слабото глобално търсене, означава, че влиянието на тези подобрения ще бъде умерено.

2. Спад на инвестициите

Преди още големият спад на петрола да беше започнал, Норвегия вече се бореше с по-голямо от очакваното понижение на инвестициите. Спадът засегна инвестициите на газовите и петролните компании.

Handelsbanken дори вижда нови предизвикателства за първата фаза на петролното находище Johan Sverdrup. Най-големият офшорен проект от десетилетия насам трябваше да бъде завършен до края на 2019.

Последни новини
Още от Пазари