Рекордни загуби за Samsung

Акциите на Samsung Engineering Co. до рекордно дъно

Samsung Group Samsung Group

Южнокорейската компания отчете рекордни загуби за тримесечието и обяви плановете си да продаде нов пакет акции, за да финансира проектите си.

Акциите на инженерното подразделение на Samsung Group, гигантът Samsung Engineering Co. се сринаха до рекордно ниските нива от 32% през тази година, като достигнаха девет годишно дъно. Ценната книга падна с 24% на 22 октомври, като се търгуваше на нива от 25 900 южнокорейски вона на борсата в Сеул, в 15:00 ч. местно време.

Гигантът се позова на неспазените срокове по проектите си в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Освен Samsung и други компании в секторите на инженерство, строителство и корабостроене в Южна Корея, като Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. се борят с покачващите се загуби от неуспешното им представяне на международните пазари.

Емитиране на нови акции

Samsung Engineering възнамерява да продаде акции на стойност от 1.2 трилиона вона (1.05 млрд. долара) на сегашните си инвеститори. Това би било повече от сегашната пазарна капитализация от 1.04 трилиона вона. Компанията също така планира да продаде централата си сграда, която е на стойност 350 млрд. вона.

Корпоративни загуби

Инженерната компания публикува неочаквани негативни резултати за третото тримесечие, като оперативна загуба е на стойност от 1.51 трилиона вона, а нетната загуба е 1.33 трилиона вона. Това е най-голямата загуба от 2009 г. насам, според данни на Bloomberg. Прогнозата беше за нетна печалба от 15.9 млрд. вона.

Цел на Samsung

Целта на компанията е да постигне обем на поръчките на стойност от 6.3 трилиона вона за тази година.

Загубите идват на фона на подновените спекулации за сливане със Samsung Heavy Industries Co. от миналия месец. Главният изпълнителен директор Парк Дае Янг каза, че сливане със Samsung Engineering може да създаде нови възможности, но вероятно няма да се състои скоро.

Неуспешно сливане

Двата блока на Samsung Group, най-големият конгломерат в Южна Корея, направиха неуспешен опит за сливане през ноември 2014 г., след като не успяха да спечелят подкрепата на акционерите.

Samsung Group планираше сливането да се състои миналата година, за да помогне на компанията да излезе пред конкурентите Technip SA и Saipem SpA на пазара за добив на нефт и газ. Сливането на двете компании базирани в Сеул, щеше да даде възможност на производителите да се борят за по-големи поръчки от енергийният сектор.

Samsung Group върна обратно 2.5 трилиона вона на своите акционери, след неуспешното сливане. Инвеститорите изискаха обратно изкупуване на дяловете, които вече притежаваха. Според комисията за регулиране в Южна Корея, една компания може да отмени дадено сливане, ако исканията за обратно изкупуване достигнат равнище, което може да увеличи финансовата тежест на компанията.

Последни новини
Още от Пазари