Лирата започна възстановяване

Симин Демокан, Истанбул, 21/10/2015

Симин Демокан, Bloomberg TV, Истанбул, 21/10/2015 Симин Демокан, Bloomberg TV, Истанбул, 21/10/2015

Коментар на продуцента на Bloomberg TV в Истанбул Симин Демокан за ситуацията на турските финансови пазари на 21 октомври 2015 до обед. Симин Демокан коментира на живо в предаването на Bloomberg TV Bulgaria В развитие.

 

Лирата започна възстановяване

Borsa Instanbul 100 се понижи с почти 1%. Акциите на финансовите и ритейл компаниите са сред най-зле представящите се. Турската лира е на ниво от 2.9 за долар. След това леко се възстанови от рекордния спад от 3.06 през септември. Това е една от най-зле представящите се големи валути, която изгуби 20% тази година. Ниската лира се отразява на икономиката, защото износителите плащат вносните суровини в долари и повечето турски компании има кредити в щатска валута, което увеличава финансовите им разходи.

 

Какво очакваме от Централната банка?

Без промени в лихвите, по-малко от две седмици преди новите избори в Турция. Основният лихвен процент в момента е 7.5%. Централната банка се очаква да запази лихвената си политика без промяна. Анализаторите казват, че банката трябва да повиши в определен момент лихвите, за да овладее инфлацията и да подкрепи лирата.

Управителят на централната банка каза, че ще повиши лихвите, когато го направи и Фед. Президентът Ердоган неколкократно поиска намаляване на лихвите.

 

Турция преди изборите

Проучванията на общественото мнение показват, че е малко вероятно Партията на справедливостта на президента Ердоган да спечели мнозинство на предсрочните избори. Това означава, че започваме отначало с опитите за формиране на коалиция.

Bloomberg разговаря с Майкъл Уонг от Amiya capital. Той каза:

"Най-добрият за пазарите сценарий би бил Партията на справедливостта да получи поне просто мнозинство и да формира коалиция".

Предсрочните избори са на 1 ноември. Моментът в Турция е несигурен.

 

Последни новини
Още от Пазари