Петролна война между страните в OPEC

Вътрешна петролна война за пазарни дялове на азиатския пазар

Oil Pumping And Storage Facilities Operated By MND AS Oil Pumping And Storage Facilities Operated By MND AS

В Азия се разраства истинска конкурентна война за дългосрочни доставки. Районът се очаква да допринесе най-много за растежа на търсенето в световен мащаб.

Организацията на страните износителки на петрол, в конкуренция за дългосрочни доставки и разширяване на пазарните си дялове, отдавна не съгласува износните си цени, повишаването или понижаването на продукцията си. Групата предоставя около 40% от световните доставки на петрол. Докато общата стратегия за износ на суров петрол работи, пактът има влияние върху продажните цени.

Кувейт подкопава цените на Саудитска Арабия при доставка на ценната суровина, като производството й достигна до най-високите си нива oт 2.55 млн. барела дневно, през май и юни 2015 г. Ирак продава своя петрол по-евтино, отколкото най-големите износителки в групата. Катар изнася продукцията си с най-големите отстъпки от 27 месеца насам, в конкуренция с петролните доставки на емирството от Абу Даби.

"Борба за пазарни дялове се разразява в рамките на ОПЕК", каза Вирендра Чаухан, стоков анализатор от сингапурския офис на Energy Aspects Ltd. "Въпреки това групата, все още се опитва да подтисне покачване на производството на страните извън ОПЕК.“

В истинско бойно поле се превърна Азиатско-тихоокеанският регион, който дава около 34% от световното търсене на петрол през 2015 г. според последния месечен доклад на Международната агенция по енергетика. Китайската икономика ще надхвърли над една четвърт от световното потребление на черното злато за следващата година, според прогнозата на базираната в Париж агенция. Пекин внася рекордни количества петрол, за да се възползва от ниските цени.

Разликата между официалната цена на Кувейт за износа му на суровината към Азия и тази, по която Саудитска Арабия изнася своя петрол, достигна рекордните 65 цента, сочат данни от октомври. Спредът расте още от началото на 2014 година, когато беше само 40 цента.

Ирак продава своя петрол на цена с 3.70 долара за барел по-ниска от Саудитска Арабия. Това е най-голямото намаление от април насам. Катар изнася своя петрол с 1.20 долара за барел по-евтино от Абу Даби, най-голямата разлика в продажните цени от месец юни 2013 г. според данни на Bloomberg.

ОПЕК, включително Саудитска Арабия се конкурират помежду си, за да утвърдят позициите си за дългосрочни доставки към по-големите страни вносителки, според Боб Фрайклунд, главен стратег в IHS Inc.

"Ето защо бяхме свидетели на такива отстъпки, което рефлектира върху доставките на суров петрол по целия свят", каза той в интервю на 08 октомври в Токио.

Цените на петрола се сринаха до най-ниските си нива от шест години насам през август, когато ОПЕК отговори на увеличените доставки от шистовите полета в САЩ, чрез увеличаване на продукцията си. Целта на групата бе конкуренцията да намали производството си, тъй като разходите за производство на шистов петрол са по-високи от пазарната стойност. ОПЕК заяви, че изпомпва най-много петрол от три години насам през септември.Стратегията проработи и производството в САЩ спадна с 500 000 барела на ден. Падащите цени на петрола принудиха повече от половината от сондажните платформи в страната да преустановят дейност от септември 2014 г. насам. Производството в страната спадна до нива от три десетилетия, сочат данни на Енергийната информационна агенция.

Саудитска Арабия, която разчита на петрола, като основен източник на приходи за страната, се очаква да публикува бюджетен дефицит от почти 20% от брутния вътрешен продукт за тази година, според Международния валутен фонд.

Цените на търгувания в Лондон сорт Брент паднаха с 15 на сто от началото на годината на ICE Futures Europe exchange. Фючърите се търгуваха на цена от 48.50 долара за барел в 12:30 ч. местно време на 20 октомври. Износа на общата продукция на страните от ОПЕК е спаднала с 12% за 2015 г.

Рейтинговата агенция Moody's понижи в понеделник, 19 октомври прогнозата си за цената на сорт Брент и лекия WTI за следващите две години, като изтъкна като причини свръх предлагането, натрупания излишък и слабото търсене.

Същевременно в късния ефир на Bloomberg TV Bulgaria в понеделник, 19 октомври в първото предаване "Светът е бизнес", професорът по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" Стив Ханке заяви, че очаква плавен ръст на цената на петрола до 80 долара за барел в рамките на две години.

ОПЕК прогнозира увеличение в глобалното търсене на петрол през следващата година. Иран, която е петата по големина страна производителка в ОПЕК, може да увеличи производството си до 3.6 млн. барела дневно през следващите шест месеца, ако международните санкции срещу страната бъдат премахнати, заяви Международната агенция по енергетика на 13 октомври 2015 г. Страната изпомпва по 2.8 млн. барела на ден, показват данните за септември от Bloomberg. Допълнителната продукция от Иран има вероятност да замени част от доставките на Саудитска Арабия, Ирак и Русия, с по-качествен петрол.

"Вероятността е да има много по-голяма конкуренция в рамките на ОПЕК, когато иранският износ се увеличи, отколкото извън пакта", каза Ехсан Ул Хак, анализатор от базираната в Лондон KBC Advanced Technologies. "Ако износът на страната продължи да се покачва, Иран ще трябва да коригира официалната си продажна цена, за да бъде по-конкурентен на пазара."

Последни новини
Още от Пазари