Защо алуминият пропуска ралито при металите

Металът се понижи с 15% тази година

Докато индексът на шестте основни метала, търгувани в Лондон е на път към първия си месечен ръст от април, а златото и среброто достигнаха многоседмични върхове, алуминият се отправи към  най-големия си спад от 2009 г. Причината: Китай, най-големият световен производител, увеличи доставките, допринасяйки за световния излишък.

Докато останалите метали като цинка и медта получиха стимул от обявяването на съкращения от производители като Glencore Plc, новините за алуминия са за увеличаване на износа от Китай. Това помага да се обясни защо 58% от търговците и изпълнителните директори избират алуминия като предпочитана позиция, която да се „скъси”, в проучване на Macquarie Group Ltd. миналата седмица.

Алуминият се понижи с 15% тази година, а премиите в САЩ – добавката към доставките LME за незабавна доставка, са на четиригодишно дъно. BNP Paribas прогнозира излишък от 1 млн. метрични тона за 2015, като се позова на необходимостта от повече съкращения на производството, особено в Китай. Азиатската страна изнесе 350 000 тона алуминий и изделия от него през септември, ръст  2.8% от предишния месец.

„Проблемът са високите запаси”, заяви Стив Хардкасъл, шеф на клиентските услуги за индустриални стоки в Sucden Financial Ltd. в Лондон. „Тези запаси са на разположение.  Складовете няма да се конкурират за физически метал, който ще натисне надолу премиите. Нужни са съкращения.”

Премиите се понижиха като новите правила на LME, предназначени да облекчат опашките в складовете, намалиха стимулите да се държи метал на склад. Докато премиите съставляват малък процент от разходите, те са важни за търговците, които зависят от таксите за част от техните приходи. Нови понижения биха накарали държателите на метал да наводнят пазара със свежи доставки.

Последни новини
Още от Пазари