Borsa Istanbul 100 Index стартира новата седмица с ръст от 1.5%

Турската лира леко се възстанови

Истанбулската борса, Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Истанбулската борса, Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Borsa Istanbul 100 Index стартира новата седмица с ръст от 1.5% - това е най-високата стойност от август. Тази година обаче борсата в Истанбул е с понижение от 7%, заради влошаването на политическите и икономически условия в страната. Турската лира е на 2.9 за долар на 19 октомври 2015 на обед.
Лирата леко се възстанови след като удари рекордно ниско ниво от 3.06 през септемрри.
Турската валута е най-зле представящата се след бразилския реал.
Като цяло валутите на развиващите се пазари са в рали в последните няколко седмици на фона на засилените очаквания, че Фед няма да повиши лихвите тази година.

Турция
Инвеститорите в Турция очакват решението на Централната банка в сряда /21 октомври 2015/. Нямаме важни събития преди предсрочните избори след две седмици. Турция ще гласува за втори път за последните 6 месеца.
По-голямата част от тази година президентът Ердоган повтаряше, че централната банка ще намали лихвите, за да подкрепи икономическия ръст, но изглежда управителят на банката се кани да ги повиши, в духа на политиката на Фед. В момента основният лихвен процент в Турция е 7.5%.

Канцлерът Меркел отбеляза желанието на Турция да работи с Европа за решаване на миграционната криза

Ангела Меркел се срещна с турския президент Ердоган и премиера Давутоглу. Меркел поиска Турция да затегне сигурността на границата с Гърция.
В замяна Анкара поиска подкрепа за ускоряване на членството й в ЕС и обяви, че безвизовите пътувания за нейните граждани в Европа са приоритет.
Меркел се съгласи да придвижи тези въпроси.
Анкара е смятана за важна страна за решаване на бежанската криза, защото повечето мигранти идват в Европа през Турция.
Турция е приела 2 млн сирийски бежанци и е похарчила милиарди долари за грижи за тях.

Коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул

 

Последни новини
Още от Пазари