Великобритания отчита дефлация за втори път от 1960 г.

Най-силен спад на цените е отчетен при дрехите, обувките и горивата

снимка Крис Ратклиф/Bloomberg снимка Крис Ратклиф/Bloomberg

Индексът на потребителските цени във Великобритания отчете неочакван спад през септември. Страната отчита дефлация от 0,1% за втори път тази година, след като през август останаха без промяна. Това е вторият случай след април тази година, в който потребителската инфлация на Острова навлиза на отрицателна територия. Той е и вторият от 1960 година насам. 

Най-силен спад е отчетен при дрехите, обувките и горивата. Данните засилиха очакванията, че ще минат още поне още няколко месеца преди Bank of Еngland да вземе решение за повишение на основния лихвен процент. В момента той се намира на рекордно ниско ниво от 0,5 на сто. 

Експертът на на PricewaterhouseCoopers Андрю Сентънс обаче, който е и бивш член на борда по монетарна политика на BoE, заявява пред Блумбърг, че опасността от устойчива дефлация на Острова не е голяма, въпреки спадът на цените през последната година. По думите му, когато отшумят ефектите от по-евтините горива и суровини, инфлацията отново ще се доближи до целевото ниво от 2%. Той прогнозира, че това може да стане още през следващата година. 

След публикуването на данните британският паунд поевтиня до пет-месечно дъно от 1,5229 спрямо щатския долар.

Последни новини
Още от Пазари