Трише: Вдигане на лихвите в САЩ ще е добър признак

Бившият президент на ЕЦБ коментира политиката на Федералния резерв на САЩ

Жан-Клод Трише, френски финансист и бивш президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише, френски финансист и бивш президент на ЕЦБ

Бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише коментира пред Bloomberg вдигането на лихвите в САЩ и как той би приел подобен ход от страна на Фед.

"По мое мнение, когато Фед вдигне лихвите, това трябва да се тълкува като добър признак, защото ще означава, че Комисията по операциите на открития пазар смята, че реалният растеж наистина е налице, че безработицата е ниска и че инфлацията в средносрочен и дългосрочен план ще е на желаното ниво. Вдигане на лихвите в САЩ ще е добра новина", каза Трише.

"Фед ще вземе решението и то зависи от тях. Моето собствено разбиране е, че живеем в много сложен свят, с много измерения и много пластове. Не определям като абсурд това, че централните банки променят лихвените проценти спрямо всичко, което виждат и наблюдават. Ако се намирахме в напълно нормален период, в който икономическият цикъл е ясно изразен,  тогава щяхме да увеличаваме лихвите редовно, всяко тримесечие или през какъвто и да било период, докато стигнем до момента, в който да започнем да ги намаляваме. Ние обаче не живеем в такъв свят, а в много по-сложен. Каквито и действия да предприеме Фед, аз смятам, че те няма да обявят предварително, че ще продължат да вдигат лихвите редовно и т.н. Според мен във всеки отделен период трябва да се прави необходимото, като се вземат предвид всички фактори и състоянието им", завърши френският финансист и бивш президент на ЕЦБ.

 

Последни новини
Още от Начало