Руски компании се изтеглят от Лондонската фондова борса

Три големи руски компании от сектора на суровините подготвят сваляне на акциите си от борсата в Лондон

Сюлейман Керимов, мажоритарен акционер в Polyus Gold Сюлейман Керимов, мажоритарен акционер в Polyus Gold

Руски компании започват да се изтеглят от фондовата борса в Лондон, съобщава Bloomberg. След края на бума в сектора на суровините, продажбите на акции на руски компании са паднали от над 30 милиарда долара през 2007 г. до под 1 милиард долара през тази година.

Eurasia Drilling Co. Ltd, най-голямата руска компания за петролни сондажи, заяви, че е постигната договорка за условията на откупуване на акциите на компанията от страна на група от мениджмънта и някои акционери, като така тя ще слезе от борсата. Компанията за добив на калиев карбонат Uralkali PJSC също предприе ход по обратното изкупуване на голяма част от своите свободно търгуващи се акции, в резултат на което също може да слезе от борсата в Лондон. Семейството на милиардера Сюлейман Керимов пък планира да свали от борсата производителя на злато Polyus Gold International Ltd.

Апетитът на инвеститорите

„Всяка компания има специфична причина за слизане от борсата, но общата е, че апетитът на инвеститорите за акции на компании от развиващите се пазари, които работят в сферата на суровините, е изчерпан”, каза Кирил Чуйко, директор на отдела за изследвания на пазарите на акции в руската компания за финансови услуги BCS Financial Group.

Обемът на продадените акции от страна руски компании през тази година е с около 30 пъти по-нисък спрямо върха, достигнат през 2007 г.

Най-големите акционери

„Основните акционери просто искат свободата да управляват компанията по начина, по който искат и не виждат смисъл да харчат време и пари, за да останат акциите, листнати на борсата”, каза Константин Юминов, анализатор в Raiffeisenbank International AG.

Според анализаторите още руски компании може да последват примера на вече обявилите планове за слизане от борсата в Лондон.

 

Последни новини
Още от Пазари