Шведската централна банка: Поскъпването на кроната е притеснително

От средата на май шведската крона поскъпна с около 12% спрямо кроната в Норвегия

Седалището на Riksbank - Шведската централна банка в Стокхолм Седалището на Riksbank - Шведската централна банка в Стокхолм

Последното поскъпване на шведската крина е „притеснително” и се превръща в проблем за монетарната ни политика, заяви заместник управителя на Шведската централна банка Мартин Фолден, цитиран от Bloomberg.

Последните новини около кроната не са свързани с положителни новини за инфлацията и по вероятно отразяват развития извън Швеция, казва Фолден.

„Кроната наскоро отново поскъпна и аз не виждам никаква връзка между това и инфлацията в Швеция”, коментира той, цитиран от Bloomberg.

„Като имаме предвид, че кроната поскъпва поради други причини, мисля, че това е обезпокоително развитие. Това е проблем за нас в Riksbank”, допълва той.

От средата на май шведската крона поскъпна с около 12% спрямо кроната в Норвегия – най-богатата скандинавска икономика.

През последните 6 месеца шведската крона е най-добре представящата се валута сред 10-те основни валути, като за периода е поскъпнала с около 7% спрямо претегления валутен индекс на Bloomberg.

През юли Шведската централна банка понижи основния си лихвен процент до минус 0,35% в опит да компенсира програмите за вливане на ликвидност на други ключови централни банки.

Усилията на Швеция обаче не са достатъчни да компенсират програмата на Европейската централна банка, която отслаби еврото и така допълнително помогна за поскъпването на кроната.

Перспективата за забавяне на вдигането на лихвените проценти в САЩ оказва натиск върху глобалните валутни пазари.

Междувременно норвежката крона изгуби позиции заради спадащите цени на петрола, което също подкрепи поскъпването на шведската крона.

Силната валута подкопава усилията на Шведската централна банка да съживи инфлацията до нива близки да 2%.

Швеция стана жертва на продължителна дефлация през по-голямата част от миналата година и централната банка неуспява да постигне заложената си инфлационна цел от края на 2010.

Последни новини
Още от Пазари