VW призна за 8 млн. коли с манипулиран софтуер в ЕС

Досега засегнатите автомобили са общо 11 милиона

Volkswagen призна, че в ЕС 8 милиона  са засегнатите автомобили в скандала с манипулирания софтуер за измерване на отделяните вредни газове от дизелови превозни средства. Данните са на Handelsblatt, който цитира писмо изпратено от германския концерн до членове на парламента.


В него компанията се извинява за „погрешното държане на някои лица" и обещава, че Надзорният съвет с помощта на германски и американски юристи ще наблюдава „коректното решение на процеса“.


Досега от компанията съобщиха, че ще трябва да издърпат от пазара общо 11 милиона автомобила, като 2,8 милиона са в Германия. Скандалът започна  в САЩ, но голямата част от манипулирания софтуер е в Европа.


Volkswagen е под голямо напрежение след като акциите им се сринаха с близо 45% от началото на скандала. Той разбира се остави своето отражение върху металите. Конкретно платината, широко използвана за производство на дизелови двигатели, успя да падне под 900 долара за тройунция в края на миналата седмица, но върна позиции и в момента се търгува за 918 долара за тройунция.

 

Последни новини
Още от Пазари