Доларът се обезцени рязко заради слабите данни за трудовия пазар

Статистиката за новосъздадените работни места през септември показа доста по-слаби резултати от очакваното

снимка: Скот Ийлс/ Bloomberg снимка: Скот Ийлс/ Bloomberg

Новосъздадените работни места в Съединените щати за месец септември (извън селското стопанство) достигат 142 000. Данните са доста по-слаби от предварителните прогнози, които бяха за ръст от над 200 000. Освен това и статистиката за предходния месец август беше ревизирана в низходяща посока - тогава повишението е било със 136 000 работни места в сравнение с първоначално обявените 173 000.

Щатският долар се обезцени рязко спрямо водещите световни валути след публикуването на данните. Зелените пари поевтиняха с близо процент спрямо еврото непосредствено след новината до ниво от близо долар и 13 цента за едно евро. Японската йена също повиши стойността си до около 119,2 йени за долар.

Нивото на безработица в страната остава без промяна, на 5,1 на сто, но по-слабия ръст в заетостта изглеждза оправдава решението на Федералния резерв от миналия месец да остави лихвите без промяна. Слабото външно търсене и ниските цени на петрола са фактори, които засега спъват икономическата активност и компаниите не са склонни да наемат много нови хора, смятат експерти, цитирани от Блумбърг.

Нивото на заплатите отвъд Океана също остава без съществени промени. През септември средностатистическият американец е получавал по 25 долара и 9 цента на час, или с един цент по-малко, отколкото през август. Годишният ръст на възнагражденията достига 2,2 на сто, тоест остава в диапазона, в който се движеше през последните три години - около два процента. 

Последни новини
Още от Пазари