Близо ли е Bank of England до повишение на лихвите?

Последните данни от статистиката дават солиден аргумент на централните банкери да помислят за затягане на политиката

Инфлационният катализатор, който Британската централна банка очакваше, може би вече е на път да се появи. Това показват данните от официалната статистика в Обединеното кралство. Те показаха, че цената на труда се е повишила с 2,2 на сто през последното тримесечие, докато за предходните три месеца ръстът беше с едва 0,3 на сто.

А преди време заместник-управителят на централната банка Бен Броудбент каза, че този темп вероятно ще е достатъчен за ускоряването на инфлацията. До този момент тя гравитираше около нулата, под натиска наспадащите цени на петрола.

Ръстът на заплатите, които заемат средно около две трети от общите корпоративни разходи на Острова, предполага и по-голяма конкуренция между фирмите за задържане на ценните кадри и привличане на нови. Това е и причината, поради която експертите от лондонския офис на Номура, цитирани от Блумбърг, смятат, че за централната банка това би трябвало да е достатъчно гаранция за бъдещия инфлационен ръст.

В момента основната лихва на Острова е на рекордно дъно от 0,5%, а следващото заседание на институцията е насрочено за  8 октомври.   

 

Последни новини
Още от Пазари