Тръмп заплаши да прекрати финансирането на САЩ за СЗО за постоянно

Американският президент настоява да бъдат извършени съществени промени в организацията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп засили острите си критики срещу Световната здравна организация (СЗО) относно действията ѝ за справяне с пандемията. Той заяви, че финансирането на САЩ ще бъде прекратено за постоянно, ако не бъдат направени нужните реформи, съобщава Bloomberg.

В писмо от четири страници с множество критики срещу СЗО, Тръмп призовава организацията да покаже независимост от Китай. По този начин американският президент подновява недоволството си от април, което го накара временно да спре финансирането на САЩ за СЗО. Впоследствие Тръмп публикува писмото си в профила си в Twitter.

Още по темата

„Ако Световната здравна организация не предприеме съществени промени през следващите 30 дни, временното замразяване на финансирането на САЩ ще стане перманентно и ще преразгледам членството на страната в организацията“, пише Тръмп до генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус.

Все пак в писмото Тръмп не дава подробности по отношение на реформите, които настоява да бъдат направени.

Американският президент направи писмото публично няколко часа, след като китайският му колега Си Дзинпин направи видео обръщение до Световната здравна асамблея. Си Дзинпин обеща Китай да отдели 2 млрд. долара за борбата с пандемията през следващите 2 години и призова за по-тясно международно сътрудничество за справяне с кризата. Към момента в световен мащаб са заразени близо 4.8 млн. души, а починалите са над 318 хил.

На 14-ти април Тръмп обяви, че прекратява временно финансирането на САЩ за СЗО, като обвини организацията, че подкрепя прекалено много Китай. Тогава представители на администрацията на Тръмп обясниха, че замразяването на финансирането е за 60 дни и подлежи на преразглеждане.

В писмото си Тръмп казва, че много от първоначалните му опасения се потвърждават. Тръмп дава примери с по думите му неточните позиции на СЗО за вируса и похвалите към китайското правителство за справяне с кризата.

Междувременно американският президент обяви, че взима превантивно лекарството срещу малария хидроксихлорохин, тъй като се счита, че има потенциален ефект за защита от коронавируса. Но някои учени предупреждават, че са необходими допълнителни изследвания и че това лекарство може да е опасно за здравето. 

Последни новини
Още от Новини