Близо една трета от британците са в риск от заразяване с коронавирус

Това е така, защото значителен дял от гражданите във Великобритания работят на първа линия и са в пряк контакт с много хора

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Една трета от британците практикуват професии, които се определят като жизненоважни по време на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, а много от тях са в риск от заразяване, съобщава Bloomberg.

Службата за национална статистика на Великобритания обяви, че броят на т.нар. ключови служители през изминалата година е бил 10.6 млн., а 15% от тях са изложени на особено голям риск заради придружаващи заболявания като диабет, астма или сърдечно-съдови заболявания.

Още по темата

Резултатите от проучването вероятно ще възобновят призивите за по-високо заплащане на служителите на първа линия в битката срещу пандемията, които изначално получават по-малко от работещите в други сектори. Институтът по фискални проучвания изчислява, че една трета от ключовите служители получават по-малко от планираното равнище на минималната работна заплата през следващите години.

Според британската статистическа служба хранителната индустрия, здравеопазването и сектора за социални грижи имат най-висок дял на служители, които получават най-ниски доходи в страната. В хранителния бранш 9% от служителите са получавали по-малко от 146.26 паунда на седмица.

От данните става ясно, че в таксиметровия бранш е регистриран значително по-висок дял смъртни случаи от средния за всички сектори, пише BBC. По този начин това се прeвръща в една от най-рисковите професии заради близостта на шофьорите с клиентите и тъй като такситата не бяха прекратили дейност по време на ограничителните мерки.

Последни новини
Още от Новини