Промишленото производство в ЕС се срива с над 10%, в България - с близо 5%

Производството на дълготрайни потребителски стоки е спаднало с 26,3%

Снимка: Maggie Shannon/Bloomberg Снимка: Maggie Shannon/Bloomberg

Индустриалното производство в Европейския съюз и еврозоната е отчело общ спад от над 10% през март 2020 г. заради въздействието на мерките за ограничаване на COVID-19, след като мерките за ограничаване на коронавирусна инфекция засегнаха много силно бизнес и потребителската активност в единния блок, показват данни на Евростат. В същото време спадът в България се оказва двойно по-малък.

Промишлената продукция в България е спаднала от 5,1% през март след ръст от 0,8% през февруари. Показателят за еврозоната също е отчел значително понижение с 11,3%, показват изчисленията на Евростат, статистическата служба на Европейският съюз.

За ЕС понижението е от 10,4%.

На годишна база измерителят на индустриалното производство е намалял с 11,8% в ЕС и 12,9% в еврозоната.

Месечно сравнение по основни индустриални сектори и по държави членки

За отчетния период в еврозоната производството на дълготрайни потребителски стоки е спаднало с 26,3%. Това на капиталови стоки е регистрирало понижение с 15,9%. Продукцията на  междинни стоки, енергия и нетрайни потребителски стоки се е понижило съответно с 11,0%,  4,0% и 1,6%.

В ЕС производството на дълготрайни потребителски стоки е намаляло с 23,8%, капиталовите стоки - с 15,1%, междинните стоки – с 9,9%, енергия - с 3,5% и нетрайни потребителски стоки - с 1,2%.

Германия, която е голям износител на средства за производство и на дълготрайните потребителски стоки, отчете спад на индустриалното си производство през март с 11,2% на месечна и с 14,2% на годишна база. В Италия промишленото производство се срина на месечна база с цели 28,4%, а на годишна база с 29,3 на сто, след като през март страната беше най-силно засегната от коронавирусната пандемия.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини