Русия разхлабва мерките срещу коронавируса

Руският президент заяви, че регионалните лидери в страната трябва да поемат отговорността за поетапното премахване на ограниченията

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин разхлаби ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в страната и отмени заповедта за оставане по домовете на голяма част от работещите, която бе в сила през последните шест седмици. За хода си Путин хвърли отговорността на регионалните лидери, докато броят на потвърдените случаи с коронавирус в страната надвишава този в повечето европейски държави, съобщава Bloomberg.

“Идва краят на неработните дни за цяла Русия и всички икономически сектори“, коментира Путин в телевизионно обръщение към нацията. Той допълни, че процесът по премахването на ограничителни мерки няма да е бърз и ще отнеме време. От 12-ти май ще е необходимо да се запазят основните хигиенни изисквания, както и да се спазват допълнителните противоепидемични мерки в регионите.

Още по темата

Икономиката на Русия трябва да се справя с негативното влияние на коронавируса и последвалите затваряния на редица бизнеси, както и със срива на търсенето на петрол. Икономическата активност в страната се е понижила с една трета от въвеждането на ограничителните мерки, а петролът от сорта Брент се търгува на най-ниските си нива от близо две десетилетия.

Кризата с коронавируса удари силно стандарта на живот в страната и има опасност от рязък скок на безработицата. Ето защо общественото одобрение към Путин достигна до най-ниските нива от идването му на власт преди повече от 20 години, показва публикувано на 6-ти май социологическо проучване.

Въпреки заповедта да останат по домовете си всички работещи извън определените като жизненоважни сфери, Русия е сред страните с най-висок брой на заразени в света. Общият брой на потвърдените случаи в страната е над 221 хил. и така тя задминава по този показател държави като Италия, Франция и Великобритания.

 

Последни новини
Още от Новини