Най-издръжливата на коронавируса икономика в ЕС се готви за U-образно възстановяване

Блокът очаква икономиката на Полша да се свие най-малко спрямо останалите страни членки на ЕС

Снимка: Agata Grzybowska Снимка: Agata Grzybowska

Полската икономика - изглежда най-устойчивата на коронавируса в Европейския съюз, се изтласква от дъното през април, насочвайки се към U-образно възстановяване, твърди ръководителят на Полския фонд за развитие (PER), цитиран от Bloomberg.

ЕС очаква икономиката на Полша да се свие с 4.3% през тази година, което е най-малкото прогнозирано понижение сред тези за 27-те страни членки на блока. Въпреки че вицепремиерът на страната изрази очаквания полската икономика да избегне спадовете, според ръководителя на PER влиянието от пандемията може да бъде факт години наред.

“Постигнахме това чрез икономическата активност през втората половина на април”, заяви Павел Борис. “Това обаче не означава, че май или юни няма да са трудни”, добави той, като посочи, че БВП на страната през втората половина на 2020 г. вероятно ще се свие с между 10 и 15%.

PER отговаря за предоставянето на държавната помощ до компаниите в страната. Микрофирмите, които имат по-малко от 10 служители, могат да кандидатстват за помощи до 36 хиляди злоти (8560 долара) на служител в зависимост от това до каква степен коронавирусът е понижил приходите им.

За по-малко от две седмици PER е предоставил субсидии за 11.5 милиарда злоти до над 56 хиляди компании, твърди Борис, който очаква скоро броят на дружествата да достигне 100 хиляди.

“Всичко сочи, че ще ни трябват няколко месеца да излезем от кризата, а възстановяването ще е U-образно”, смята Борис. Той добавя, че все пак влиянието на пандемията в страната няма да отщуми в рамките на няколко години.

Според главния икономист на ING Bank Slaski SA на фона на очакванията за 8-процентен спад на икономическата активност в региона на еврозоната, чийто страни внасят над половината от полския експорт, е трудно да се прогнозира растеж на икономиката на страната.

Той също смята, че втората половина от годината ще е най-трудна за Полша и изрази очаквания за спад на БВП от 9%.

 

Последни новини
Още от Новини