Разпространението на коронавируса в Западна Европа се забавя

Всички европейски държави се насочват към поетапното премахване на ограничителните мерки

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Броят на новозаразените с коронавирус и смъртните случаи в Германия, Франция и Испания намалява, като вече всички европейски държави разхлабват поетапно ограничителните мерки, съобщава Bloomberg.

Испания, която премахна забраната за спортуване на открито преди седмица, регистрира най-ниския брой на новозаразени и смъртни случаи за последните пет дни. Малките магазини в голяма част от страната се подготвят да възобновят дейност от понеделник, а три седмици по-рано Германия предприе подобни стъпки. В Италия са регистрирани под 200 нови случая за ден едва за трети път от средата на март. А във Франция са починали 80 души през изминалия ден, което е най-ниският брой за страната от 20-ти март.

Още по темата

Ограничителните мерки във Франция за бизнеса и магазините ще са разхлабени от понеделник, но строгият контрол по отношение на градския транспорт в Париж остава. Междувременно Германия се подготвя за отварянето на хотели, ресторанти, а мачовете от германската Бундеслига ще стартират скоро. В Испания мерките няма да бъдат разхлабвани засега в големите градове като Барселона и Мадрид, който е епицентър на епидемията в страната.

„51% от населението на Испания ще се върне към обичайния начин на живот“, коментира испанският премиер Педро Санчес в събота. Испания е с най-висок брой на потвърдени случаи на коронавирус в Европа до момента.

Въпреки че на Стария континент има над 150 хил. регистрирани случая към момента, европейските лидери са под натиск да ускорят рестартирането на икономиката, която може да отчете най-големия спад от Голямата депресия насам. Страните в Европа възвръщат социалния и икономическия живот, но границите ще останат затворени поне до средата на юни, което ще ограничава търговията и транспорта.

Последни новини
Още от Новини