Петролът е напът към втората си печеливша седмица от февруари насам

Пазарът започва да се стабилизира благодарение на ограничаването на предлагането и възстановяване на търсенето

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Цените на петрола се насочват към втория си ръст на седмична база от февруари насам. Това се случва, след като намаляването на добива на петрол от страна на най-големите производители и зараждащото се възстановяване на търсенето започват да стабилизират пазара, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола на борсата в Ню Йорк поскъпнаха до 25 долара за барел. От началото на седмицата цените на фючърсите върху петрола са се повишили с 24%. Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, повиши цените на петрола за доставка през юни. А този ход показва, че Рияд има по-голям интерес от възстановяването на цените, отколкото от спечелването на пазарен дял.

Още по темата

Освен това има и доказателства, че търсенето се възстановява. Консултантската фирма Genscape съобщи, че запасите в центъра за съхранение на петрол в Къшинг, Оклахома, са намалели спрямо миналия петък. Това би бил първия спад от края на февруари, ако данните на правителството потвърдят тенденцията.

Въпреки че все още има пренасищане на пазара, окуражаващите данни предизвикват оптимистични оценки от страна на някои от най-добрите анализатори в сектора.

„Глобалното търсене на петрол е на подобряваща се траектория и може да надвиши предлагането до началото на юни“, коментира Джефри Къри, анализатор в Goldman Sachs. От Standard Chartered отбелязват, че пазарът ще се стабилизира през юли, преди да се увеличи потреблението през останалата част от годината.

„Съчетанието от свиване на производството на петрол и оптимизъм подкрепя цените засега“, коментира Майкъл МакКарти, главен пазарен анализатор в подразделението за Азиатско-тихоокеанския регион в CMC Markets.

Докато данните за цените петрола от страна на Саудитска Арабия носят облекчение на пазара, ще е необходимо стабилно увеличение на търсенето, за да се поддържат по-високи цени. Кралството започна ограничаването на производството в края на април като част от сделката на ОПЕК+, но все пак изнесе рекордни обеми суров петрол през миналия месец. Нивото на свръхпредлагането в глобален мащаб е средно 21,3 милиона барела на ден през април, сочат данни на Standard Chartered.

Genscape съобщи в четвъртък, че запасите в Къшинг са намалели с 350 000 барела от миналия петък. 

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юни поскъпват с 3.18% до 24.30 долара за барел към 11:38 часа в петък българско време. Брент отчита ръст в цената си с 2.14% до 30.09 долара за барел за контракти с доставка през юли. 

Последни новини
Още от Новини