Нови над 3 млн. безработни в САЩ за седма поредна седмица

33.5 млн. са подадените заявления в бюрата по труда в страната за последните седем седмици

Снимка: Laurel Chor/Bloomberg Снимка: Laurel Chor/Bloomberg

Броят на американските граждани, които са подали заявления за безработица през изминалата седмица, за седми пореден път надхвърля 3 млн. души, съобщава Bloomberg.

 Подадените заявления за седмицата, която приключва на 2-ри май, са 3.17 млн., докато през предходните седем дни бяха 3.85 млн., показват публикуваните във вторник данни на Министерството на труда. Така за последните седем седмици безработните в САЩ са 33.5 млн. души. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg икономисти бе за 3 млн. заявления през изминалата седмица.

Още по темата

Общият брой на американците, които получават обезщетения за безработица, нараства до нов рекорд от 22.6 млн. през седмицата, която приключва на 25-ти април. Така делът на безработните, които вече получават обезщетения, спрямо работната сила вече е 15.5%.

Заявленията бюрата по труда продължават да се увеличават, но темпът на седмична база се забавя. Това показва, че е вероятно най-лошото вече да е преминало, тъй като няколко щата започват да отварят отново ресторанти, магазини и други търговски обекти при определени правила.

Но без да бъде намерено ефективно решение за справяне с коронавируса, безработицата може да продължи да се увеличава, смятат експерти.

Последни новини
Още от Новини