Франция отваря икономиката си от понеделник

Париж ще разхлаби мерките на няколко етапа, като някои училища може да са затворени до есента

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Франция започва да разхлабва ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, като по този начин следва примера на Германия, Нидерландия и Италия, тъй като икономическите удари на коронавируса се засилват, съобщава Bloomberg.

Френският министър-председател Едуар Филип заяви, че страната е готова за прилагането на плана за облекчаването на ограниченията върху обществения живот. Но стриктният контрол по отношение на обществения транспорт в Париж остава в сила. Причината за това решение е, че броят на заразените с коронавирус във френската столица е твърде висок.

Разхлабването на ограниченията върху бизнеса и магазините влиза в сила от понеделник, а процесът ще бъде на няколко етапа, за да се избегне нова вълна на заразени.

Още по темата

„Търсим баланс между задължителното връщане към обичайния живот и спазването на всички мерки, които възпрепятстват завръщането на епидемията“, коментира Филип. „Целта е да можем да продължим да живеем с този вирус, докато се намери лек“, обяснява той.

Въпреки, че в Европа има над 140 хил. случая на коронавирус, европейските лидери са под натиск да ускорят връщането към обичайния начин на живот. Ето защо лидерите на страните от ЕС балансират между рестартирането на икономиката и избягването на ново огнище.

Щетите върху икономиката стават все по-очевидни. Индустриалното производство в Германия през март бележи спад от 9.2%, а във Франция за същия период се понижава с 16.2%. Това е показателно за опустошителното въздействие на коронавируса върху двете най-големи икономики в Европа.

Ситуацията на местно ниво във Франция ще бъде постоянно следена, като работата от вкъщи остава приоритет. Възможно е някои училища да останат затворени до есента заради трудности по отношение на прилагането на мерките за социална дистанция. Ресторантите, баровете и кафенетата остават затворени поне до началото на юни.

Маските за лица ще са задължителни в градския транспорт, като ще бъдат позволени пътувания на разстояние до 100 километра. Границата на Франция с всички съседни страни остава затворена.

Последни новини
Още от Новини