МВФ: Светът ще се нуждае от над 20 трлн. долара след коронакризата

Институцията призовава страните да увеличат помощите за безработни

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Светът ще се нуждае от държавни инвестиции за над 20 трлн. долара през следващите две десетилетия, обявиха от Международния валутен фонд (МВФ). От организацията отбелязват, че разходите ще са нужни за подобряването на здравни системи, инфраструктура и зелени технологии, съобщава Bloomberg.

Ниските нива на лихвите дават възможност държавните инвестиции да засилят растежа, да се модернизират застаряващи летища, пристанища и жп линии в много икономики, се посочва във втората глава от доклада за първата половина на годината на МВФ.

Още по темата

В държави, където фискалното пространство е ограничено, вероятно е по-подходящо инвестициите да се пренасочат за здравния сектор, инфраструктурата и хората, уточняват от институцията.

При развиващите се икономики високите нива на дълга означават, че разходите трябва да се разпределят по фискално отговорен начин. От МВФ подчертават, че е важно да се подобри управлението на проекти, тъй като в световен мащаб една трета от държавните средства за инфраструктура са изгубени поради неефективност.

МВФ призовава държавите да планират от сега инвестиционни проекти, чиято реализация да може да започне, когато пандемията премине. Също така институцията насърчава държавите да увеличат помощите за безработица.

Последни новини
Още от Новини