Кризата от коронавируса създава раздор в италианското правителство

Експерти препоръчват да се формира кабинет на националното съгласие, който да се оглавява от Марио Драги

Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте е уверен, че ще изкара пълния си мандат. Но напрежението в управляващата коалиция се увеличава драстично заради трудностите около рестартирането на икономиката на Италия, която бе тежко ударена от пандемията, съобщава Bloomberg.

“Правителството ще изкара пълния си мандат до 2023 г.“, коментира Конте пред италианския вестник Fatto Quotidiano. “Депутатите от мнозинството в парламента съзнават голямата отговорност, която трябва да носят“, допълва той.

Конте, който оглавява коалицията между антисистемното движение „Пет звезди“, Демократическата партия и няколко малки партии, е остро критикуван от политическите си опоненти, след като започна да разхлабва мерките срещу разпространението на коронавируса.

Още по темата

Също така вътрешното напрежение в правителството отлага прилагането на пакета от икономически стимули в размер на 55 млрд. евро. Коалиционните партньори „Пет звезди“ и Демократическата партия спорят относно някои от мерките като повишаването на ликвидността за бизнеса и други.

Представители на бизнеса също се включиха в критиките срещу Конте и настояват той да ускори разхлабването на ограничителните мерки. Строителният сектор получи зелена светлина да възобнови дейност от понеделник, но много други бизнеси останаха затворени.

Икономиката на Италия ще се свие с 9.5% през тази година, сочи прогноза на Европейската комисия. Очакванията са безработицата в страната да достигне 11.8%.

Политическото напрежение в страната предизвика медийни спекулации относно стабилността на коалицията. А мнозина експерти препоръчват съставянето на кабинет на националното съгласие, който да бъде ръководен от бившия гуверньор на ЕЦБ Марио Драги.

Последни новини
Още от Новини