Борисов: ЕС разпределя 3.3 млрд. евро за Западните Балкани

Премиерът потвърди, че има напредък в процеса по присъединяването на Албания и Северна Македония в ЕС

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

ЕС мобилизира пакет за над 3.3 млрд. евро в полза на страните от Западните Балкани. Това заяви премиерът на България Бойко Борисов след края на срещата на върха между лидерите на Европейския съюз и държавите от Западните Балкани.

Борисов заяви, че също така са предвидени социални помощи за 730 млн. евро. „Това е голяма финансова инжекция от страна на нашите европейски партньори“, допълни той. По време на пресконференцията Борисов отбеляза, че финансовата подкрепа е за ограничаване на икономическите и здравни щети от коронавируса. 

Още по темата

Премиерът заяви, че процесът по присъединяването на държавите от региона в икономическата общност се движи в правилната посока и бележи напредък. "Постигнат е консенсус за продължаването на пътя на Северна Македония и Албания към членство в ЕС", заяви Борисов. Все пак премиерът подчерта, че е не желае да има изказвания в разрез с договора за добросъседство от страна на Скопие.

"Имаше недопустими изказвания от Северна Македония, че България е фашистка държава и че е спасила само българските евреи, а не и македонските. Нека си водят предизборната кампания, но не за сметка на България. Ние твърдо държим на историята, както сме подчертали в Договора за добросъседство", уточни Борисов.

Изказването на Борисов е ясен сигнал, че София ще продължи подкрепата си по отношение на европейския път на Скопие, но ще изисква стриктно да се спазва договора за добросъседство. 

Последни новини
Още от Новини