Интересите зад фалшивите новини по време на пандемията стават все по-видими

Наблюдава се синхрон между десния екстремизъм и нетрадиционните медицински виждания за коронавируса

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

“Ами ако се опитват да убият възможно най-много хора?“ или „Коронавирусът е новото ислямистко оръжие“. Мнозина досега са виждали подобни публикации във Facebook, които са част от „инфодемията“, за която Световната здравна организация предупреждаваше. Всички тези постове са шокиращо различни от общоприетото, така че е трудно да бъдат игнорирани, пише BBC в свой анализ.

Фалшивите твърдения относно коронавируса досега трудно можеха да бъдат пропуснати, но идеологиите и интересите зад тях не бяха толкова видими. Съвместно разследване на BBC и британския тинк танк за борба с екстремизма Институт за стратегически диалог показва как крайното дясно или така нар. политическите екстремисти и някои медицински общности се възползват от пандемията онлайн.

Вина върху бежанците

„Започнахме проучването, тъй като имахме интерес от връзката между екстремизма и дезинформацията“, обяснява Клоуи Коливър, която ръководи разследването. „Искахме да разберем как коронавирусът влияе на тези тенденции“, допълва тя.

Експертите зад проучването са идентифицирали 5 общности, които са били обединени от следните теми на дискусии: имиграция, ислям, гей общности, юдаизъм и елити.

Във времето все повече дискусии започват да свързват коронавируса с мюсюлманите. Твърди се, че те са виновни за разпространението или дори че те могат да го ограничат. Също така по време на ограничителните мерки се засилват опасенията и относно т.нар. елити. Наблюдават се обвинения към Джеф Безос, Джорд Сорос и Бил Гейтс, че имат роля в предизвикването на пандемията. В същото време много от тези потребители вярват, че съществува ваксина, но умишлено се пази в тайна.

Нарастваща заплаха

Центърът за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация разполагат с различни начини да информират гражданите. А последното проучване на британската група Ofcom показва, че повечето хора научават нова информация за коронавируса от доказани източници.

Все пак това, което СЗО определи като „инфодемия“, по-скоро изглежда като паралелен свят. Там радикалните политика и радикалните медицински виждания се сливат. И двете страни защитават тезата, че ограничителните мерки не са за безопасността на гражданите, а за да се осъществява контрол.

Като се има предвид мащаба и енергията на тези групи, те може да са заплаха за ограничителните мерки, а те се градят върху политическия и обществен консенсус.

Последни новини
Още от Новини