Обмисля се удължаване на крайния срок за кандидатстване по мярката 60 на 40

91 783 са безработните у нас от началото на извънредното положение

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Снимка: БГНЕС Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Снимка: БГНЕС

91 783 е броят на безработните от началото на извънредното положение. Около 20 000 са постъпили на работа по време на извънредното положение. 132 000 ще запазят работата си благодарение на мярката 60:40. В последните две седмици има устойчиво намаляване на регистриращите се безработни, посочи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНР.

Сачева посочи, че мярката е динамична и краткосрочна, а правителството планира да удължи срока за кандидастване по нея до края на юни. От изказването на министъра стана ясно, че е възможно да има реконструкция на схемата и тя да бъде по-целенасочена към конкретни сектори, за които се очаква икономическото влияние да продължи. 

Сачева подчерта, че здравната система продължава да има нужда от допълнителна подкрепа.

„Трябва да направим необходимото, за да укрепим здравната система... Земеделието, транспортът, туризмът ще са в основата на пакетите, които ще се предлагат. И в момента обсъждаме мерки за летните месеци и с хоризонт до края на годината“, посочи тя. 

Сачева поясни, че министерството ще е максимално гъвкаво и ще подкрепи общините по отношение на социалните услуги. 

Последни новини
Още от Новини