Политическата съдба на Тръмп е на кантар заради коронавируса

Президентът обвинява Китай в създаването на пречки за преизбирането му за втори мандат

Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg

Преизбирането на президента на САЩ Доналд Тръмп през тази година не изглежда напълно сигурно и може да зависи от събития, които са изцяло извън неговия контрол, пише Bloomberg в свой анализ.

Тръмп се надява, че някои от южните и западните щати ще могат да отворят отново икономиките си, без да се предизвика още по-тежка здравна криза заради коронавирусната пандемия. Според експерти ситуацията може да позволи на Тръмп да твърди, че е действал правилно, като е премахнал бързо мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса, които нанасят тежки щети върху икономиката. Или всичко това може да има обратен ефект, а именно президентът да бъде обвиняван за нова вълна от заразени с коронавирус.

Още по темата

Тексас, Джодрдия, Мисури, Флорида и Охайо, където губернаторите са от Републиканската партия, планират разхлабване на ограничителните мерки през следващите седмици.

Вчера Министерството на търговията на САЩ съобщи, че икономическата експанзия в страната официално е приключила, а анализаторите очакват най-тежката рецесия за последните поне 80 години. Преди кризата с коронавируса да удари САЩ, президентът залагаше в своята кампания именно на силната икономика, за да спечели втори мандат.

Междувременно Тръмп обвинява Китай за ситуацията и създадените трудности пред преизбирането му. Президентът вече се фокусира върху кампанията си, като планира пътуване до Аризона през следващата седмица. 

Тръмп, който многократно е омаловажавал влиянието на вируса, убил над 61 хил. души в САЩ досега, обещава драстична промяна през втората половина на тази година. Политическата му съдба този път вероятно ще зависи изцяло от това дали решенията са му били правилни.

Последни новини
Още от Новини