ЕС влиза в отбранителен режим заради страх от чужди придобивания

Инвеститорският интерес към Европа винаги е бил силен, но това може да приключи заради нови регулации

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

В условията на коронавирусната пандемия лидерите на Европейския съюз (ЕС) се стремят да осигурят защита на ценните европейски активи, които са уязвими на чужди придобивания, пише Bloomberg.

Берлин, Рим, Париж и Мадрид приеха законодателни промени и вече имат право да налагат вето на инвестиции от страни извън ЕС. А междувременно Брюксел въвежда правила за разглеждане на всички сделки с чуждестранно участие на територията на ЕС поради съображения за сигурност.

Още по темата

На биотехнологичните фирми е предложена специална защита, тъй като надпреварата за откриването на ваксина срещу коронавируса придобива изключително значение. На фона на икономическия спад, който покачи несигурността около възхода на Китай, оттеглянето на САЩ и показването на мускули от страна на Русия, ЕС се отказва от дългогодишната си политика на отворените врати. Ходът на Брюксел е породен от опасенията, че други страни се стремят да се възползват от това и да получат предимство.

Китайски компании, които са подкрепяни финансово от правителството в Пекин, отдавна търсят изгода в Европа. През 2018 г. Германия научи със закъснение за тайната операция на милиардера и частен инвеститор Ли Шуфу, чиято цел бе да стане най-големият акционер в Daimler. Също така властта в Берлин през март получи информация, че правителството в САЩ прави опити да придобие германска фирма, която търси ваксина срещу коронавируса. От Белия дом отхвърлиха тези твърдения.

„Става дума за необходимостта за защитата на нашата жизненоважна инфраструктура. Да не бъдем прекалено наивни относно това, което може да се случи с ключови сектори и технологии заради вмешателство на трети страни“, коментира еврокомисарят по търговските въпроси Фил Хогън  в своя рече в Европейския парламент на 21-ви април.

Все пак това, което ЕС нарича хищническо поведение, други биха определили като справедлива игра спрямо модерните правила на капитализма. Критиците предупреждават, че това води до засилване на протекционизма в световен мащаб.

ЕС трябва да действа внимателно заради значението на преките чуждестранни инвестиции за икономиката на Европа. Преките чуждестранни инвестиции отговарят за близо 16 млн. работни места в икономическата общност. В този смисъл Европа е барометър на световната икономика.

„Но въпреки затягането на регулациите в ЕС, интересът на чуждестранните инвеститори към европейските активи ще остане силен, тъй като вероятно сътресенията на капиталовите пазари ще продължат до следващата година“, обяснява Давина Гарод, консултант по конкуренция и инвестиции в базираната в Лондон правна фирма Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP.

Последни новини
Още от Новини