Икономическото доверие в Европа се влошава драстично

Несигурността за запазването на заетостта се задълбочава, а потребителите е малко вероятно да правят големи покупки

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Затварянията на бизнесите и загубата на работни места в Европа влошиха драстично доверието сред компаниите и домакинствата на Стария континент, докато икономическия спад се задълбочава, съобщава Bloomberg.

Индексът на Европейската комисия за икономическите настроения в еврозоната през април се срива осезаемо и сега е близо до рекордното дъно, което бе регистрирано по време на финансовата криза преди повече от 10 години. 

Индексът се понижава от 94.2 пункта през март до 67 пункта през този месец. Това е малко над рекордното дъно от 65.5 пункта, което бе постигнато през 2009 г. Компаниите са притеснени от търсенето, очакванията за заетостта са намалели, а страховете за работните места означава, че потребителите е по-малко вероятно да направят големи покупки. 

Още по темата

Докладът представя моментната ситуация на щетите върху икономиката, които ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса нанасят. Правителствата са наясно с икономическата цена и отчаяно съсътавят планове, за да възобновят бизнес активността преди щетите да са станали необратими.

Отделни данни на Европейската централна банка показват засилено търсене на кредити от компании, които търсят спешнп финансиране, за да покрият заплатите на служителите си или за плащане на наеми. В същото време при банкирането на дребно се забелязва забаеяне, тъй като пандемията удари търсенето на ипотеки, а и потребителите избягват да си купуват автомобили.

Някои индустрии претърпяха преки удари, което включва авиокомпаниите, хотелите и ресторантите. Авиокомпанията IAG обяви днес, че ще бъдат направени масови съкращения в British Airways, която е нейна собственост.

Данните за брутния вътрешен продукт за изминалото тримесечие на редица държави в Европа, които предстои да излязат през тази седмица, ще дадат по-ясен поглед за първите удари от ограничителните мерки. Икономиката на Белгия отчете спад от 4% за този период. Подобни резултати се очакват от Франция, Испания и Италия в четвъртък.

Последни новини
Още от Новини от света