Мистерията около състоянието на Ким Чен Ун се заплита

През 2014 г. севернокорейският лидер изчезна внезапно от публичното пространство за 6 седмици, а след появата му не бе дадено обяснение за отсъствието му

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун не е виждан никъде в публичното пространство през последните 2 седмици. Ако е жизнен и в добро здравословно състояние, би било лесно да разсее спекулациите за смъртта му с някоя публична изява, пише Bloomberg в свой анализ.

Високопоставени политици в Южна Корея твърдят, че Ким Чен Ун е добре. От друга страна, властта в Китай, който е един от най-близките съюзници на Северна Корея, не дава подробности по темата. Но китайски медицински екип преди дни бе в Северна Корея и сега със сигурност изглежда, че нещо не е наред след сърдечната операция на севернокорейския лидер.

Още по темата

Една от държавните медии в азиатската страна съобщи на 22-ри април, че Ким Чен Ун е изпратил послание до сирийския президент Башар Асад. А днес е публикувана информация в местните медии, че държавният глава е благодарен на управителите на севернокорейския град Вонсан за постигнатото и създаването на добър крайбрежен туристически регион.

Но все още няма снимки или видео с негови участия на срещи или събития. Към момента няма необичайна военна активност в страната, но това би се променило драстично при смъртта на Ким. Няма предварително определен наследник за поста, въпреки че сестрата на севернокорейския лидер е поела ключова роля в управлението. Има спекулации, че тя е вероятният наследник за поста, което би довело до ескалация на борбата за власт.

Ким Чен Ун е изчезвал и преди. През 2014 г. той не се появяваше известно време в публичното пространство, тъй като се твърдеше, че страда от артрит и е претърпял травма на глезена. Шест седмици по-късно севернокорейският лидер се появи и ходеше с бастун. Тогава той не даде обяснение за внезапното си изчезване.

Така за пореден път светът може само да гадае какво се е случило с Ким. Но накрая истината за състоянието му ще има огромни последствия в световен мащаб.

Последни новини
Още от Новини от света