Сестрата на Ким Чен Ун може да е новият лидер на Северна Корея

Има голяма вероятност жена да застане начело на страна, чието държавно управление дълги години е доминирано от мъже

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

От всички членове на семейството на Ким Чен Ун, които биха наследили поста му, най-вероятният избор е неговата сестра, съобщава Bloomberg.

Ким Йо Чен, след като навърши 30 години, присъства с брат си на срещите с американския президент Доналд Тръмп и китайския лидер Си Дзинпин. Също така тя бе официален представител на Северна Корея на Зимните олимпйски игри в Сеул през 2018 г. и стана първият член на управляващата фамилия в Пхенян, който е посетил южнокорейската столица. Тогава тя покани от името на брат си президента на Южна Корея Мун Дже Ин, за да се проведе среща на високо равнище между двамата лидери.

Още по темата

Въпреки това изниква голяма въпросителна. Тя е жена в общество, което се управлява от мъже. Много анализатори обясняват, че в Северна Корея все пак роднинската връзка е по-важна от пола, но други са скептични.

„В най-добрия случай Ким Йо Чен може да заеме позицията на регент“, смята Йо Хо-йеол, която преподава севернокорейски науки в Корейския университет. „Не само държавното управление, което е доминирано от мъже, но и обикновените хора ще са против жена за лидер“, казва тя.

Въпросът дали Ким Йо Чен ще бъде новият лидер на Северна Корея излезе на преден план, тъй като съмненията за здравословното състояние на брат ѝ Ким Чен Ун се засилват. Севернокорейският лидер не е имал телевизионни включвания в държавни медии от 2 седмици, като опасенията, че може да е мъртъв се увеличават.

Династията Ким управлява Северна Корея от три поколения още от нейното създаване след края на Втората Световна война, когато Съветският съюз и САЩ си разделят сферите на влияние на Корейския полуостров. А през годините в страната се утвърди един от най-агресивните култове към личността в света.

Ким Чен Ун пое управлението в страната след смъртта на баща си през 2011 г. Тогава големият въпрос бе дали лидер на малко над 20 години може да управлява страна, в която се почита опитът. Не след дълго той елиминира потенциалните си конкуренти за поста. Ким Чен Ун поръча екзекуциите на чичо си и еднократния му заместник Янг Сонг Таек. Има съмнения, че той е поръчал и убийството на полубрат си Ким Чен Нам, който по това време се е намирал в Малайзия.

В много отношения Ким Йо Чен, която има близо 10-годишен опит в държавния апарат в Северна Корея, е получавала солидна подкрепа, за да заема подобни постове. „Тя може да е голямата изненада за всеки, който се съмнява, че тя ще управлява“, коментира Суо Ким, политически анализатор по въпросите на Корейския полуостров в Rand.

Последни новини
Още от Новини