Отрицателните цени на петрола са предупреждение, а не аномалия

Петролната индустрия ще търпи още тежки удари, ако няма по-агресивно свиване на производството на петрол

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цените на лекия суров петрол навлязоха на негативна територия в понеделник, което е ясно предупреждение колко оскъдно пространство е останало за съхранение на черното злато. Отрицателните цени са начин пазарът да подскаже на производителите, че трябва да спрат да добиват в такива количества, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Ситуацията се усложнява, тъй като все още се произвежда прекалено много петрол във свят, който не може да го използва.

На 12-ти април бе постигнато споразумение за свиване на производството, след като в продължение на 4 дни Мексико и други страни членки на ОПЕК+ имаха разногласия. Но засега сделката не е предизвикала сериозна разлика по отношение на доставките. Договореното едва сега започва да се изпълнява от малка част от участниците в споразумението, а Русия и Саудитска Арабия е малко вероятно да направят големи понижения на производството преди сделката официално да влезе в сила от 1-ви май. Междувременно 40 млн. барела със саудитски петрол е в процес на транспортиране към САЩ заедно с поне 11 млн. барела иракски петрол. Всички доставки трябва да бъдат завършени до началото на юни.

Още по темата

Всички останали знаци по света са също силно демотивиращи. Страните производители, които не са членки на ОПЕК, не реагират достатъчно бързо. Производството в САЩ не е намаляло осезаемо, което показват седмичните данни на Информационната администрация по енергетика.

Междувременно липсата на място за съхранение на петрол в Центъра за дистрибуция на петролния пазар, който се намира в Къшинг, Оклахома, изглежда ще продължи поне до юни. Но не само в Къшинг се изчерпва капацитетът за съхранение на петрол, като хранилищата в Индия също са почти пълни.

Отчаяните времена изискват отчаяни мерки. В Европа петролните продукти дори се съхраняват на шлепове. В САЩ операторът на тръбопроводи Enegy Transfer LP търси начин да освободи място от тръбопровода си в Тексас, за да съхранява 2 млн. барела петрол.

Подобни решения единствено забавят неизбежното. Освен ако производителите не започнат да понижават доставките много по-агресивно, поредната порция цени на отрицателна територия ще трябва да ги подтикне да го направят.

Последни новини
Още от Новини