Новата заповед потвърди: Парковете отварят, но не за всички

Разходките с кучета ще са позволени само преди 9:30 часа и след 18:30 часа

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Mинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа заповедта, с която се разрешава посещенията на градски паркове и градини у нас.

В заповедта се посочва, че в парковете ще са позволени разходките за деца до 12 години и техните родители или роднини. Но могат да се събират не повече от двама възрастни в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден. А собственици на кучета, но не повече от един, могат да се разхождат в парковете във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., пише още в документа.

Още по темата

"Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути", става ясно от заповедта.  

Освен това гражданите няма да имат право да сядат на пейки. Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места, се уточнява в заповедта. 

По рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че се разрешават разходките в 10 от големите паркове в София за деца с родители, бременни жени, единично спортуващи и собственици на домашни любимци. Това написа столичният кмет в профила си в социалната мрежа Facebook.

От публикацията на Фандъкова става ясно, че разходките ще са позволени само по определени маршрути, които ще бъдат публикувани в сайта на Столична община.  "Столичните паркове, които отварят са Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. В парка на НДК II част ще е разрешено само извеждането на домашни любимци", се посочва в позицията.

В парковете ще може да се влиза само от главните входове, тъй като страничните ще бъдат затворени.

В съобщението се посочва, че е препоръчително човек да остава в парка до 2 часа при задължителното спазване на правилата за социална дистанция.

 

Последни новини
Още от Новини