Орбан губи 10-годишната си битка срещу чуждото влияние заради пандемията

Унгарският премиер често говори за отстояване на икономическата свобода на страната, но сега ситуацията се променя

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Orban Blinks After Decade Fighting Foreign Sway Over Economy Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Orban Blinks After Decade Fighting Foreign Sway Over Economy

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се възползва от кризата с коронавируса, за да консолидира властта си в страната. Но сега се оказва, че той трябва да прави определени отстъпки пред чуждестранните инвеститори, пише Bloomberg в свой анализ.

10-годишните усилия на Орбан да защити унгарската икономика вероятно ще претърпят провал, тъй като унгарското правителство планира да вземе значително по-голям заем на международните пазари, за да финансира приетия пакет от стимули за ограничаване на влиянието от коронавируса.

След като Орбан взе властта в Унгария, започна „борба за икономическа свобода“, чиято цел бе да се ограничи влиянието на чуждестранните кредитори. Подобна политика водят руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Още по темата

Орбан намали с повече от половина дела на държавния дълг в чуждестранна валута, а преди кризата с коронавируса имаше план той да бъде премахнат напълно. Поради тази причина и заради противоречията с Европейския съюз относно състоянието на правосъдната система в страната, Орбан е критикуван, че се стреми да бетонира властта си в нелиберална демокрация.

Но сега, поради обществения натиск да се финансира пакета от стимули на държавата, правителството обяви, че ще продаде еврооблигации на стойност 4 млрд. евро., което е най-високата сума от 2013 г. насам.

„Орбан се стремеше да избягва еврооблигациите поради риска, че отслабваща валута би увеличила разходите по обслужването на подобен дълг“, коментира Дейвид Немет, икономист в KBC. Според него бюджетният дефицит на Унгария ще се увеличи до 5% от брутния вътрешен продукт през тази година, което е почти два пъти повече от целта на правителството за 2.7%.

Опасенията, че Орбан ще използва пандемията като средства за затвърждаване на властта си се засилиха през последните седмици. На 30-ти март той си осигури правото да управлява еднолично чрез укази и ето защо експерти предупреждават, че така Орбан извършва преход към автокрация.

Последни новини
Още от Новини