Меркел: Приносът на Германия за бюджета на ЕС трябва да е по-голям

Германският канцлер заяви, че одобрява приемането на мащабен пакет от стимули в покдрепа на икономиката на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обещава да застане зад приемането на мащабен пакет от стимули в подкрепа на европейската икономика, съобщава Bloomberg.

Изявлението на Меркел се случва, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреди европейските лидери, че брутният вътрешен продукт на еврозоната може да се свие с 15% през тази година. Тя отправи това послание по време на срещата на лидерите на 27-те страни членки на ЕС, която се провежда чрез видеоконферентна връзка.

Още по темата

Европейските лидери обсъждат вариантите за ограничаването на икономическите щети от пандемията.

По-рано през деня германският канцлер заяви в парламента в Берлин, че ще се наложи да живеем с вируса още дълго време, пише BBC. Тя подчерта, че страната трябва да продължи да бъде разумна и предпазлива в действията си за справяне с кризата от коронавируса. „Това не е последният етап, това е едва началото“, коментира тя.

По време на речта си в парламента в Меркел заяви, че Германия трябва да е готова да има много по-голям принос за бюджета на ЕС. Очакванията са, че европейските лидери ще се споразумеят за нов пакет от стимули за 540 млрд. евро. Основната цел е чрез него да се осигури защита на работните места, бизнесите и страните, които са най-силно засегнати от коронавируса.

Последни новини
Още от Новини