Германия прие допълнителен пакет от стимули за 10 млрд. евро

Подкрепата за ХДС на Меркел се увеличава заради бързата реакция на правителството срещу коронавируса

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската управляваща коалиция одобри допълнителен пакет от стимули за 10 млрд. евро, който да ограничи негативното влияние на коронавируса върху икономиката, съобщава Bloomberg.

Германският канцлер Ангела Меркел и коалиционните лидери постигнаха споразумение за временното намаляване на данък добавена стойност за ресторантите и увеличаването на средствата, които се изплащат като държавна помощ за заплатите на служителите от засегнатите фирми. До решението се стигна след близо 8 часа дебати.

Финансовият министър на страната Олаф Шолц коментира, че субсидирането на заплатите по време на финансовата криза преди повече от десетилетие е имало ключово значение за запазването на заетостта и че разширяването на програмата ще направи икономиката по-устойчива.

Още по темата

„Правим системата по-стабилна така, че да се справи с кризата. Това ще ни помогне да преминем успешно през дългия и труден период в борбата с коронавируса“, коментира Шолц в интервю за ZDF.

Управляващите партии спореха кога точно да приложат допълнителните мерки в подкрепа на най-голямата икономика в Европа, която бе силно засегната от пандемията. Първоначално Християндемократическия съюз на Меркел бе против бързото въвеждане на нови стимули, за което настояваше коалиционният партньор в управлението – Социалдемократическата партия.

Но с това споразумение широката коалиция на Германия остави различията си на заден план и показа единност. Правителството получи сериозна обществена подкрепа за решителния си отговор срещу пандемията.

Според социологическите проучвания формацията на Меркел е увеличила най-много подкрепата си, която достига до 40%. На парламентарните избори през 2017 г. ХДС получи 33%. Но Социалдемократическата партия не успява да отбележи значителен прогрес и получава между 15 и 18%.

„С този пакет може да осигурим правилните импулси за икономиката, но той ни дава и свобода за допълнителни мерки в бъдеще“, коментира Анегрет Крамп-Каренбауер, председател на ХДС.

Последни новини
Още от Новини