Коронавирусът може да предизвика протести заради недостига на храна

Проблемите в Африка и други региони може да се задълбочат, ако не бъдат предприети бързи мерки, сочи доклад на ООН

Снимка: Bing Guan/Bloomberg Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Заплахата от протести със социални и политически искания по света се увеличава, тъй като кризата с коронавируса провокира обществено недоволство заради недостига на храна, загубата на работни места и ограничителните мерки, пише Bloomberg в свой анализ.

Ситуацията може да повлияе на държави, които вече трябва да се справят с кризи, свързани с недостиг на храна, се посочва в съвместен доклад на Европейския съюз, агенции на ООН и други организации.

Броят на хората, които са изправени пред несигурност по отношение на достъпа до хранителни продукти, ще се удвои през тази година до 265 млн., ако не се предприемат бързи действия. Това предупреждават в отделна позиция от Световната програма за храни към ООН.

Още по темата

Повишената безработица ограничава доходите на хората, докато нарушенията при веригите на доставки започват да влияят върху сигурността на храните и цените на жизненоважни продукти като пшеница и ориз се покачват. Някои правителства ограничиха износа си на определени хранителни продукти, за да предпазят местните доставки. ООН призова тези страни да избягват подобна политика, която бе наблюдавана преди десетилетие.

„COVID-19 ще има катастрофални последствия за милиони, които вече живеят на ръба на оцеляването“, коментира Ариф Хюсеин, старши икономист в WFP.

“Това е удар за още милиони, които могат да се хранят, само ако имат заплата. Още един удар като коронавируса е достатъчен, за да ги изкара извън търпение“, допълва той.

През изминалата година 135 млн. души в 55 държави и територии са били с остър недостиг на храна и са се нуждаели от спешна помощ. Военните конфликти и климатичните промени са били основни причини за ситуацията, се посочва в доклада. Най-много засегнати хора има в Африка.

Последни новини
Още от Новини от света