Инвеститорите очакват икономиката на Германия да се върне към растеж от тази година

Според експерти нивата на растеж на БВП от преди кризата няма да бъдат достигнати преди 2022 г.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Инвеститорите изразяват увереност, че икономиката на Германия отново ще отчете растеж през третото тримесечие на тази година след тежките удари от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Оценката на инвеститорите за сегашните условия в най-голямата икономика в Европа се влоши драстично през април до най-ниските нива от повече от десетилетие, което показателно за нанесените щети от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Очакванията за следващите 6 месеца се покачиха до най-високото си ниво от средата на 2015 г.

Още по темата

Подобрението показва, че сега има повече оптимисти, отколкото песимисти по отношение на перспективите пред германската икономика през втората половина на тази година. Тази седмица кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел започна да отслабва някои ограничителни мерки, за да рестартира икономиката.

„Финансовите експерти започват да виждат светлина в края на един много дълъг тунел“, коментира Аким Вамбах, президент на икономическия институт ZEW. От института прогнозираха, че рецесията в Германия няма да продължи след второто тримесечие, но не очакват брутният вътрешен продукт на страната да се възстанови до нивата от преди пандемията преди 2022 г.

„БВП на Германия се понижи осезаемо в началото на тази година, а спадът ще бъде дори по-голям през второто тримесечие, докато бързото и силно възстановяване е малко вероятно, когато мерките са в сила“, се посочва в публикуваната в понеделник позиция на Bundesbank.

Последни новини
Още от Новини