Започва масовото тестване за Covid-19 у нас

В България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за Covid-19, заяви здравният министър Кирил Ананиев

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Започва масовото тестване на българските граждани за Covid-19. Това обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, които посетиха медицинския център в Банско.

Министър Ананиев изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде за пример Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с Covid-19.

Ананиев посочи още, че в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за Covid-19 и са оборудвани с всички необходими предпазни средства. „Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, коментира министърът.

Той добави, че масовото тестване ще се извършва както с бързи тестове, така и с PCR-тестове. Специално за PCR-тестовете Ананиев изтъкна, че от тях са налични 20 000 броя и се очакват допълнителни количества от доставки, поръчани от правителството и от дарения.

Борисов беше категоричен, че най-важното сега е да бъдат запазени здравето и живота на гражданите в България. Той изрази благодарност и подкрепа за лекарите, полицаите и всички други, работещи на първа линия.

Попитан от медиите  за мерките във връзка с предстоящите празнични дни, премиерът посочи, че е важно да се спазва заповедта по отношение на преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове, която здравният министър издаде на 20 март.

Борисов обърна внимание и на информацията от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, която сочи, че към момента България има най-ниска заболеваемост от COVID-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души.

По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.

 

Последни новини
Още от Новини