Японските автопроизводители вероятно ще се възстановят бързо след коронакризата

Goldman Sachs прогнозира, че коронавирусът ще изтрие общо 38% от оперативната печалба на японските автомобилни компании

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Коронавирусът ще изтрие общо 38% от оперативна печалба на японските автомобилни производители през тази година. Но компаниите ще се възстановят по-бързо, отколкото след края на финансовата криза преди десетилетие, съобщава Bloomberg, като цитира анализ на Goldman Sachs.

Търсенето може да се възстанови сравнително бързо, когато пандемията се насочи към своя край, посочват Кота Юзава и други анализатори в доклада на Goldman Sachs.

Световната автомобилна индустрия, която вече отчита забавяне на продажбите, трябва да се справя със затварянията на предприятията за производство на автомобили, чиято цел бе да се ограничи разпространението на коронавируса. Шоурумовете затвориха, потребителите не купуват превозни средства, а веригите за доставки са нарушени. Японските компании Nissan и Toyota са сред тези, които са потърсили финансиране, за да издържат на бурята.

Още по темата

„Голяма част от автомобилните производители са добре позиционирани по отношение на нетни парични средства, така че биха се справили със спад на продажбите. Те трябва да могат да преодолеят краткосрочни спадове при оборотния капитал“, пише в анализа.

Оперативните загуби за големите японски автомобилни производители през второто тримесечие на тази година вероятно ще достигнат до 180 млрд. йени (1.7 млрд. долара), показват изчисления на банката.

„Honda е в добра позиция за възстановяване заради добрия си счетоводен баланс, ограничения риск от строгите стандарти на ЕС за въглеродните емисии и печалбата от продажбите на мотоциклети“, посочват анализаторите.

„Също така смятаме, че Subaru изглежда много добре. Вероятно силните страни на компанията ще са от голяма полза, след като ситуацията се нормализира“, твърдят анализторите.

Според тях прогнозата за печалбата на Nissan крие предизвикателства, тъй като компанията планира да намали работната си сила.

„Въпреки че автомобилният производител е готов да пусне нови модели на пазара, ще му отнеме време да генерира печалба заради резкия спад на търсенето в САЩ и Европа“, става ясно от доклада.

Последни новини
Още от Новини